Švejnar: Důchodová reforma zbaví obyvatele i investory nejistoty

11. 3. 2011 – 17:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Švejnar: Důchodová reforma zbaví obyvatele i investory nejistoty
Nebude-li podle Švejnara racionální důchodová reforma včas, může se v roce 2020 dluh Česka vyšplhat až na 70 procent hrubého domácího produktu, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

 Investoři i sami obyvatelé České republiky se musí zbavit nejistoty, kterou jim přináší stávající situace, kdy země stále nepřistoupila k reformě penzí. V pátečním vysílání Českého rozhlasu to uvedl ekonom a někdejší kandidát na prezidentský úřad Jan Švejnar.

 "Nejistota, ve které nyní žijeme, a fakt, že nynější systém není udržitelný, začíná mít opravdu negativní efekt na očekávání jak investorů, tak jednotlivců, a musíme se toho zbavit," zdůraznil Švejnar.

 

 Švejnar: Do důchodu budeme muset chodit později. Proč?

 Švejnar: Do důchodu budeme muset chodit později. Proč?

 

Ekonom, který působí v Národní ekonomické radě vlády (NERV), je přitom přesvědčen o tom, že pokud se vládě podaří prosadit takovou důchodovou reformu, která bude racionální, budou z toho profitovat nejenom jednotlivci, ale i celá společnost. Pokud by se ji vládní garnituře naopak realizovat nepodařilo, může se v roce 2020 dluh Česka vyšplhat až na 70 procent hrubého domácího produktu, upozornil Švejnar.

 

Klaus náhlý obrat v případě navrhované podoby důchodové reformy kritizuje

 

Radikální změnu postoje koalice, jejíž zástupci se nakonec shodli na tom, že se v rámci penzijní reformy od roku 2012 zvýší spodní sazba DPH z 10 na 14 % a v roce 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 %, zkritizoval v pátek prezident Václav Klaus. Mediafax o tom informoval reportér TV Nova Tomáš Polák.

Hlava státu se pozastavila nad snadností takového obratu. "Obdivuji špičkové představitele koalice, jak lehce skočí z čísla 20 na číslo 14. Nepochybuji o tom, že to první číslo bylo velmi hluboce promyšleno," řekl Klaus po skončení summitu EU, který se v pátek uskutečnil v belgickém Bruselu.

Původní plán vlády počítal s tím, že se obě sazby sjednotí na 20 procentech. Ušetřena měla zůstat pouze sedmička základních potravin, které měly zůstat i nadále zdaněny deseti procenty.

-Veronika Žižlavská | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články