Světová banka: Čína se možná stane světovou ekonomickou jedničkou v roce 2030

24. 3. 2011 – 0:40 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Světová banka: Čína se možná stane světovou ekonomickou jedničkou v roce 2030
Jen v loňském roce čínský hrubý domácí produkt (HDP) posílil o 10,3 procenta a zemi se podařilo sesadit Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud se Číně podaří během příštích dvaceti let udržet roční růst na úrovni osmi procent, tak by Peking mohl předhonit Spojené státy americké a stát se světovou ekonomickou jedničkou, uvedl hlavní ekonom Světové banky (SB) Justin Lin. Ve středu o tom informovala agentura AFP.

"Čína by se mohla stát největší ekonomikou světa do roku 2030," uvedl Lin na ekonomickém fóru v Hongkongu.

Lin dále vysvětlil, že právě Čína byla nejrychleji rostoucí ekonomikou během dvou uplynulých desetiletí a v letech 1990 až 2010 rostla "zázračným" tempem 10,4 procenta ročně. Ekonom ale varoval, že hospodářskému růstu může bránit slabé globální oživení. Podle jeho názoru se Peking musí zaměřit i na domácí výzvy a řešit problémy spojené s narůstající příjmovou nerovností.

 

Čína se stala druhou největší ekonomikou světa, vytlačila Japonsko

Čína se stala druhou největší ekonomikou světa, vytlačila Japonsko

 

Hlavní ekonom SB navíc dodal, že globální oteplování představuje pro Čínu "opravdovou výzvu", protože právě ona je jedním z největších znečišťovatelů na světě. Podle Linova názoru by měl Peking tyto okolnosti využít a zaměřit se na rozvoj zelené energie.

Jen v loňském roce čínský hrubý domácí produkt (HDP) posílil o 10,3 procenta a zemi se podařilo sesadit Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa. Na letošní rok si Peking stanovil cílový ekonomický růst na úrovni osmi procent. V letech 2011 až 2015 by pak tempo růstu mělo zpomalit na sedm procent.

-Simone Radacicova | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články