Světová ekonomika poroste rychleji, odhaduje MMF

19. 4. 2012 – 20:13 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Světová ekonomika poroste rychleji, odhaduje MMF
MMF výrazně snížil odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mezinárodní měnový fond (MMF) zvýšil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok na 3,5 procenta z lednového očekávání expanze o 3,3 procenta. MMF o tom v úterý informoval na svých webových stránkách.

Pro příští rok pak MMF prorokuje globální ekonomice podle pololetní zprávy World Economic Outlook růst o 4,1 procenta, zatímco v lednové prognóze počítal se čtyřprocentním růstem.

"Výhled světové ekonomiky se pomalu opět zlepšuje, ale je stále velmi nestabilní," uvedl MMF ve výroční zprávě.

Čína i nadále má být podle MMF globálním tahounem. Druhá největší světová ekonomika podle prognóz poroste o něco rychleji, než uváděl MMF dříve, a to letos o 8,2 procenta a o 8,8 procenta v příštím roce.

Růst největší ekonomiky světa - Spojených států amerických - bude letos podle nové prognózy MMF 2,1 procenta a v roce 2013 by měla růst o 2,4 procenta, zatímco dříve MMF předpovídal letošní růst o 1,8 procenta a pro příští rok o 2,2 procenta.

"Hlavním problémem je, že globální ekonomika bude i nadále citlivá na hlavní rizika negativního vývoje, a že oživení bude nadále bezkrevné v hlavních rozvinutých ekonomikách," upozornil dále MMF ve své zprávě World Economic Outlook.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že recese v eurozóně by mohla být mírnější, než se původně očekávalo. Podle nové prognózy MMF hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny klesne o 0,3 procenta, zatímco v lednu očekával fond pokles o 0,5 procenta. Příští rok pak podle MMF HDP eurozóny poroste o 0,9 procenta místo o dříve předpokládaných 0,8 procenta.

"Recese se očekává, že bude mírná a bude mít krátké trvání," zdůraznil MMF.

Italská ekonomika zaznamená podle MMF pokles letos i příští rok, a to o 1,9 procenta, respektive o 0,3 procenta, zatímco Španělsko by příští rok mohlo dosáhnout alespoň minimálního růstu o 0,1 procenta, přičemž letos mu MMF předpovídá propad o 1,8 procenta.

Cena ropy letos podle MMF vzroste meziročně o 10 procent kvůli tlaku na straně nabídky. Od dalších neropných komodit pak fond čeká průměrný pokles cen o 10 procent.

MMF výrazně snížil odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok

Mezinárodní měnový fond (MMF) na druhou stranu prudce zhoršil odhad růstu českého hospodářství pro letošní rok na 0,1 procenta z dříve předpokládaného růstu o 1,8 procenta.

Nová prognóza MMF pro české hospodářství je tak přesně mezi tou, kterou minulý týden představilo české ministertsvo financí a únorovým odhadem České národní banky (ČNB). Ministerstvo financí počítá pro letošní rok nadále s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok ale úřad snížil odhad růstu na 1,3 procenta z lednových 1,6 procenta.

Česká národní banka v únoru zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká ČNB stagnaci a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta. Ještě v listopadu přitom centrální banka počítala pro letošek s růstem o 1,2 procenta a pro příští rok o 2,7 procenta.

Hůře si povede podle MMF i Slovensko. Fond totiž zhoršil odhad letošního růstu slovenské ekonomiky na 2,4 procenta z dříve uváděných 3,3 procenta.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články