Světovou banku povede americký lékař Kim

16. 4. 2012 – 20:39 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Světovou banku povede americký lékař Kim
Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa. | zdroj: NašePeníze.cz

Do čela Světové banky usedne rodilý Korejec s americkým pasem, prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim. V pondělí o jeho zvolení informovaly agentury Reuters a AFP.

Dvaapadesátiletý zdravotní expert Kim, kterého do čela vlivné mezinárodní organizace navrhl americký prezident Barack Obama, převezme vedení Světové banky od 1. července.

Na postu prezidenta nahradí osmapadesátiletého Roberta Zoellicka, který v únoru oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007, funkční období mu tak vyprší na konci června.

Kim měl dva protikandidáty - nigerijskou ministryni financí Ngozi Okonjo-Iwealaovou a bývalého kolumbijského ministra financí José Antonia Ocampa. Kima však kromě USA podporovaly také Japonsko, Kanada, většina evropských zemí i některé rozvojové země včetně Ruska, Mexika a Jižní Koreje. Konečné rozhodnutí však přesto podle Reuters tentokrát nebylo jednomyslné.

Nově zvolený prezident Světové banky bude mít jeden výrazný primát - po dlouhých 68 letech od založení v čele světové rozvojové finanční agentury nebude rodilý Američan. Dosavadní ekonomy a diplomaty také poprvé nahradí vystudovaný lékař.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa. Podle tradice ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od jeho založení v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články