Tankomaty na CNG: Další zelené“ tankovací automaty v Praze

19. 5. 2009 – 20:48 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tankomaty na CNG: Další zelené“ tankovací automaty v Praze
Foto: ČSOB | zdroj: NašePeníze.cz

V rámci velkého ekologického projektu začala ve středu 13. května 2009 fungovat největší plnící stanice stlačeného plynu (CNG). Výdej „zeleného“ zemního plynu budou navíc poprvé zajišťovat samoobslužné tankovací automaty, na jejichž vývoji se jako garanti řešení platebního systému podílely ČSOB a Poštovní spořitelna. Slavnostní otevření stanice proběhlo v areálu společnosti Pražské služby na adrese Pod šancemi 1, Praha 9.


\"V České republice zatím samoobslužné tankovaní nepatří k nejčastějším způsobům obsluhy čerpacích stanic. V Evropě – uveďme například Itálii, Slovinsko, nebo Rakousko - se však jedná již o běžný způsob nákupu pohonných hmot, proto se dá předpokládat, že i zde zájem o tuto službu bude postupně růst. Díky tomuto budoucímu potenciálu tankovacích automatů, jejich rozšíření i nadále podporujeme,“ vysvětluje Pavel Prokop, ředitel útvaru Přímý prodej ČSOB. „Využitím tankautomatů na stanicích se zemním plynem navíc podporujeme ekologický způsob dopravy, což je současně i v souladu se strategií naší podpory trvale udržitelného rozvoje společnosti,“ dodává Prokop.

- Samoobslužné benzínky přibývají, tankomaty plánují další firmy
- Auto na CNG je ekologické a stále nejůspornější
- CNG: RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn

Na benzinových pumpách fungují tankautomaty již od září minulého roku: „Motoristé přijali tankovací automaty s prvotními rozpaky, ale postupně si na ně zvykají. Za posledních šest měsíců se zvedl objem načerpaných pohonných hmot pomocí tankautomatů o 150 procent. Řidiči tak naplno začínají využívat výhod, které tankovací automaty nabízejí,“ uvádí Prokop. Samoobslužné vlastnosti a veškeré platební varianty teď budou plně využity i v síti plnících stanic s alternativním pohonem CNG.

Automaty CardManager z produkce české firmy UNICODE SYSTEMS umožňují řidičům rychlý samoobslužný výdej pohonných hmot. Ovládání je velmi podobné běžnému bankomatu – po načtení platební karty však nejsou vydány peníze, ale pomocí intuitivní dotykové obrazovky je umožněno čerpání pohonných hmot.

Koncepce zařízení počítá do budoucna s využitím řady dalších uživatelsky přívětivých funkcí, jako například dobíjení mobilních telefonů, informace o počasí a dopravní situaci či bezhotovostní bankovní převody. Samoobslužné čerpací stanice svým řešením přináší tedy množství výhod, a to jak pro samotné motoristy, tak i pro obchodníky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články