Táta na "mateřské"?

16. 5. 2013 – 20:56 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Táta na "mateřské"?
Máma nebo táta? Kdo se postará lépe? Asi jak v čem.. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V českém prostředí stále jednoznačně převládá model, kdy o děti do tří let pečuje matka. Přesto ani tatínkové v této roli nejsou nováčky. Zatímco maminky jsou pečlivější a úzkostnější, tátové naopak uvolněnější a zábavnější, potvrzují odborníci. V každém případě je to práce na plný úvazek.

Péče o zdraví dítěte

Zdraví dítěte je naprostou prioritou obou rodičů. Liší se ale často v názorech na to, jak zdraví podporovat a udržet. Zatímco maminky většinou studují knihy, radí se s kamarádkami a zapojují se do internetových diskusí, tatínkové obvykle zachovávají větší nadhled a detaily neřeší.

Maminky třeba velmi zvažují, jak podpořit imunitu dítěte a pomoci mu ubránit se infekčním onemocněním, tátové imunitu neřeší a sázejí spíše na sportovnější přístup, který kombinuje přirozený kontakt s okolím a pobyt na čerstvém vzduchu. Nebezpečně často ale u obou rodičů shodně přetrvává mylná představa, že o imunitu dítěte je nutné se aktivně starat jen v prvním roce života. Jak ale vysvětluje imunolog prof. Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, imunitní systém se vytváří ještě mnohem déle a je žádoucí jeho rozvoj intenzívně podporovat i nadále.

Samostatnou kapitolou jsou úrazy dětí. Obzvláště úzkostnější maminky mají často tendenci dítě chránit před všemi možnými riziky, což může dítěti bránit v rozvoji obratnosti, rychlosti a schopnosti reagovat. Tatínek je pro každou klukovinu a nějaké to rozbité koleno ho z míry nevyvede.

Strava

Zajistit batoleti kvalitní stravu není zcela jednoduché. Tuto otázku rodiče začínají zpravidla řešit po ukončení výhradního kojení, což nastává někdy v období mezi 4. a 7. měsícem života dítěte. Zatímco maminka obvykle velmi pečlivě zvažuje pořadí a způsob zavádění nových potravin do jídelníčku, tatínek by zpravidla preferoval přestup rovnou k jídelníčku dospělých. Obzvláště po dovršení prvních narozenin už tatínek nechce rozumět tomu, že si spolu s dítětem nemůže pochutnat na párku s hořčicí nebo poctivém řízku.

Samozřejmostí by mělo být připravovat jídla bez dosolování a jakýchkoliv výrazných koření. "Od ukončeného 6. měsíce bychom měli začít postupně zařazovat nemléčné příkrmy. Jako první by měl přijít na řadu zeleninový, poté maso-zeleninový, následně ovocný a nakonec ovocno-mléčný příkrm," vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Postupně se tak dítě opravdu propracuje k jídelníčku shodnému s dospělými členy rodiny, potrvá to ale řadu měsíců.

Oblékání

Oblékání je jednoznačně doménou žen! Vybírat minišatičky a k tomu padnoucí minibotičky je pro maminky opravdová radost. Nastrojené batole je prostě neodolatelné. Tatínek to ale neocení. Volil by spíš tepláky a triko, často bez ohledu na počasí.

Hraní, zábava

Jestliže oblékání je doménou žen, v oblasti hraní a zábavy rozhodně vedou tátové. Jejich bezprostřednost, nadhled a přirozená soutěživost je pro děti nenahraditelná. Zatímco s maminkou dítě splní všechny povinnosti – jídlo, hygiena, prohlídka u lékaře, s tátou si může bez zábran zasoutěžit, zasmát a přiučit se něco z dosud nepoznaných her.

Jana Hanousková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články