Taxikáři a autoškoly zaplatí za povinné ručení až dvacetinásobek

3. 4. 2013 – 22:07 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Taxikáři a autoškoly zaplatí za povinné ručení až dvacetinásobek
Dražšímu povinnému ručení se ale nejspíše nevyhnou ani obyčejní Češi. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Počet nehod stoupá a především provozovatelé autoškol, taxislužeb či půjčoven vozů si budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. Za povinné ručení totiž můžou zaplatit až 20násobně více než běžní řidiči.

Za první dva měsíce letošního roku vzrostl podle dopravní policie počet dopravních nehod při porovnání se stejným obdobím roku 2012 o bezmála tři procenta. Výraznou měrou se na těchto číslech podílí i rostoucí nehodovost u vozidel taxislužby, autopůjčoven i autoškol. Tyto statistiky vedly některé levnější pojišťovny k radikálnímu kroku – k výraznému zdražení povinného ručení.

Podle aktuálních údajů serveru Sfinance.cz vzrostla od dubna 2013 cena povinného ručení u jedné z pojišťoven pro provozovatele autoškoly, taxislužby a půjčoven 20násobně více než pro běžného řidiče s vlastním autem. Zatímco ten zaplatí za Škodu Fabii bezmála tři tisíce korun, taxikáře vyjde na více než padesát šest tisíc korun.

„V roce 2012 stálo povinné ručení běžného klienta v průměru přes dva a půl tisíce korun a taxikáře necelé čtyři a půl tisíce, letos se cena pro běžného řidiče příliš nezměnila, naopak u taxikáře poskočila na bezmála jedenáct tisíc korun. Ke zdražení se zatím odhodlaly pouze nejlevnější pojišťovny na trhu. Očekáváme, že je budou následovat i další hráči,“ říká Zdeněk Novák, produktový manažer Sfinance.cz.

Zdražení povinného ručení se dotkne mnoha majitelů aut

Nelze očekávat plošné zdražení povinného ručení, zvyšování cen se podle Nováka týká nejvíce rizikových skupin klientů, se kterými mají pojišťovny špatné zkušenosti. Vedle již zmíněného zdražení povinného ručení se jedná např. o zpřísnění pravidel pro uznání bonusů. Zvýšení cen povinného ručení ale s největší pravděpodobností nebude znamenat, že si za taxislužbu, autoškolu nebo autopůjčovnu Češi připlatí. „Provozovatelé těchto služeb nebudou riskovat možný odliv zákazníků a vyšší povinné ručení si nejspíše rozpustí ve snížené marži,“ dodává Novák z portálu Sfinance.cz.

Dražšímu povinnému ručení se ale nejspíše nevyhnou ani obyčejní Češi. O stovky korun by totiž pojistky měly v příštím roce podražit kvůli povinnosti pojišťoven posílat tři procenta z vybraného povinného ručení hasičům za jejich výjezdy k dopravním nehodám.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články