Taxikáři i příležitostní dopravci budou mít nové povinnosti

27. 10. 2012 – 8:39 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Taxikáři i příležitostní dopravci budou mít nové povinnosti
Taxametry budou muset mít všechna vozidla taxislužby. Jedinou výjimkou bude situace, kdy provozovatelé uzavřou s cestujícími písemnou smlouvu, kde bude uvedená celková cena přepravy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Narovnání podmínek pro provoz příležitostné osobní dopravy, kam spadají například odvozy od hotelů, a taxislužby, kde se platí přímo řidiči, by měla přinést norma o silniční dopravě. Ministerstvo dopravy chce obě služby sjednotit, zákon v pátek podpořila i sněmovna a poslala ji do druhého čtení.

Přehlednější situaci pro zákazníky a úbytek administrativních povinností obsahuje znění vládní novely zákona o silniční dopravě, pro kterou včera zvedlo ruku 110 poslanců, nikdo z nich si přitom nepřál, aby se do druhého čtení nedostala.

Podle úpravy by v zákoně existovala pouze Taxislužba, která by neodlišovala, zda jde o příležitostnou dopravu, či nikoli. "Povinností podnikatelů v uvedeném typu dopravy bude evidovat všechna vozidla stejným způsobem a sjednotit označení i vybavení vozidel, až na vymezené výjimky, a to zejména povinností vybavit vozidlo taxametrem včetně povinnosti taxametr používat. Návrh přináší zkvalitnění služeb pro zákazníky," řekl v pátek ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM).

TIP: Praha začala nepoctivým taxikářům zabavovat auta

Provozovatele, kteří se dosud zabývali příležitostnou osobní dopravou, čeká řada změn. Vozidla budou muset posílat na technickou kontrolu místo v dvouleté lhůtě každý rok. To přinese pro dopravce nové náklady, ministerstvo je odhaduje na 1,8 milionu korun ročně. Podnikatelé si budou muset platit také 50 korun za vydání výpisu z evidence vozidel taxislužby, z peněženky by všem českým provozovatelům nové "taxislužby" zmizelo 600 tisíc korun.

Všichni řidiči taxislužby by si měli podle novely pořídit nový "osobnostní" průkaz řidiče taxislužby, jeden bude stát 500 korun a jeho platnost bude pět let. Jednorázové náklady za průkazy dosáhnou částky 8,6 milionu korun.

Taxametry budou muset mít všechna vozidla taxislužby. Jedinou výjimkou bude situace, kdy provozovatelé uzavřou s cestujícími písemnou smlouvu, kde bude uvedená celková cena přepravy. Ministerstvo chce tuto variantu nechat pro přepravu například na svatbu nebo na jiné jednorázové akce. Náklady mohou dosáhnout až 70 milionů korun, přesnou hodnotu ministerstvo nezná, protože neví, kolik současných provozovatelů příležitostné dopravy bude právě kvůli této výjimce taxametry potřebovat. Stejný postup chce rezort zavést i vůči pořizování svítilen na střechu auta. Taxikáři už ale nebudou muset tisknout a archivovat měsíční uzávěrky taxametru, zmizí jim i další administrativní povinnosti.

V případě hladkého legislativního průběhu by mohla novela začít platit od 1. března 2013.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články