Technika a množství informací ohrožuje naše zdraví

23. 7. 2019 – 11:22 | Věda a technika | red | Diskuze:

Technika a množství informací ohrožuje naše zdraví
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Moderní technologie jako mobily, tablety nebo počítače nám umožňují nonstop přístup k informacím. Jenže podle odborníků může dojít k přehlcení mozku.

"V dnešní době se počítá, že to je kolem 75 GB dat denně," tvrdí psycholog Ondřej Pečený.

Takový objem dat se vyrovná informacím ze zhruba 45 milionů přečtených stránek. "Od roku 1984 do roku 2011 podle vědců došlo až k pětinásobnému nárůstu množství informací, které vstřebáváme, ať už je to prostřednictvím televize, mobilních telefonů nebo knih," vysvětluje psycholog.

Podle odborníků moderní doba plná chytrých technologií škodí zdraví. Hlavně mladá generace v posledních letech začala trpět takzvaným technostresem. Lidský mozek je prý pod neustálým náporem a informace při přetížení nakonec ani nedokáže zpracovat. Podle psychologů mohou být lidé roztěkanější nebo dokonce trpět migrénami.

"U člověka platí, že se cítí unavený, pokud těch informací je moc, nebo ho začne bolet hlava," potvrzuje psycholog Karel Humhal. Podle Pečeného si lidé také zvykli používat navigace. "Zapomnělo se, že existují autoatlasy a mapy, které mohou plnohodnotně nahradit informace z navigace," říká.

Každý z nás si denně přečte nebo slyší zhruba 200 tisíc nejrůznějších slov. Průměrná žena denně použije kolem dvaceti tisíc slov. Oproti tomu průměrný muž o víc než polovinu méně. A podle neuropsychiatrů se častěji přetíží mužský mozek než ten ženský.

"Ženský mozek je dokonalejší, to asi pánové budou neradi poslouchat. Má více spojení mezi jednotlivými polokoulemi," dodává Humhal. Podle odborníků má přetížení mozku jednoduché řešení. Člověk by si měl jednou za čas dopřát den offline - takzvaně bez všech technologií. A před spaním si odpustit používání tabletů a smartphonů.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články