Telefónica ČR dostala téměř stomilionovou pokutu za zneužívání dominantního postavení

17. 10. 2012 – 13:48 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Telefónica ČR dostala téměř stomilionovou pokutu za zneužívání dominantního postavení
Bývalý Český Telecom se porušení soutěžních pravidel podle úřadu dopustil v letech 2001 a 2002, když s téměř 3 000 podnikatelskými subjekty uzavřel smlouvy na poskytnutí cenových plánů. Foto:O2 | zdroj: NašePeníze.cz

Za zneužití svého dominantního postavení na trhu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 93 milionů telekomunikační společnosti Telefónica C.R.

"Telefónice C. R. jsme udělili pokutu přesahující 93 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu poskytování veřejných telefonních služeb určených podnikatelským subjektům, a to prostřednictvím veřejných pevných telekomunikačních sítí. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad," uvedl na svých internetových stránkách ÚOHS.

Bývalý Český Telecom se porušení soutěžních pravidel podle úřadu dopustil v letech 2001 a 2002, když s téměř 3 000 podnikatelskými subjekty uzavřel smlouvy na poskytnutí cenových plánů. V těchto smlouvách se zákazník zavazoval provolat každý měsíc minimální stanovený objem hovorů, který musel uhradit, i když objem hovorů plně nevyčerpal.

Smlouvy také nemohly být zákazníkem vypovězené před datem ukončení stanoveným ve smlouvě a zákazníci rovněž nesměli využívat hlasových služeb od jiného poskytovatele než společnosti Český Telecom. "Nadto soutěžitel vůči některým zákazníkům uplatňoval individuální podmínky odlišné od podmínek standardních cenových plánů pro podnikatele a rovněž aplikoval programy Winback/Retence s cílem získat či udržet zákazníky na úkor konkurence," doplňuje zpráva ÚOHS s tím, že popsaným jednáním Český Telecom narušil hospodářskou soutěž v období, kdy existoval veřejný zájem na liberalizaci telekomunikačního sektoru.

O případu následně téměř osm let rozhodovaly správní soudy, které vydaly celkem pět rozsudků. Zatím poslední rozsudek Krajského soudu v Brně z dubna 2011 potvrdil věcně závěry ÚOHS o tom, že firma zneužila své dominance, přesto zrušil část o uložení sankce s tím, že výše pokuty není dostatečným způsobem odůvodněna.

Úřad se tedy v nejnovějším rozhodnutí věnoval především podrobnému výpočtu sankce. Zohledněna tak byla závažnost protisoutěžního jednání, délka trvání a opakované porušování zákona ze strany účastníka.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články