Téměř čtvrtině firem v oblasti dopravy a logistiky hrozí krach

26. 1. 2011 – 9:56 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Téměř čtvrtině firem v oblasti dopravy a logistiky hrozí krach
V tomto oboru je problematický i vysoký podíl firem, které jsou podle ČEKIA Stability Ratingu hodnocené jako neschopné dostát svým závazkům, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Skoro každá čtvrtá firma (22,1 %) v oblasti dopravy a logistiky je ohrožena krachem; podnikání v této branži patří k nejrizikovějším v České republice.

Vyplývá to z analýzy rozložení rizikovosti podnikatelské základny v ČR, kterou ve středu zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

V oboru dopravy a logistiky podniká 8,6 procenta "vynikajících" společností s ratingem AAA až A, což je v relativním srovnání o 48,7 procenta méně oproti podnikatelské základně jako celku.

V tomto oboru je problematický i vysoký podíl firem, které jsou podle ČEKIA Stability Ratingu hodnocené jako neschopné dostát svým závazkům. V ratingovém stupni D "úpadek" je hodnoceno až 1,9 procenta podniků. To je o 222 procent více ve srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou, kdy se v této kategorii nachází 0,6 procenta subjektů.

"Vysoký podíl firem, které zkrachovaly a velmi nízký počet společností hodnocených v kategorii ´vynikající´ svědčí o vysoké rizikovosti a náročnosti podnikání v sektoru dopravy a logistiky, obzvlášť v období ekonomické recese," uvedla analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová, s tím, že nepříznivým vývojem v oblasti dopravy a logistiky trpí celá Evropa. "Nadprůměrná rizikovost podnikání v oboru dopravy a logistiky a markantní vychýlení vzhledem k rozložení tuzemské podnikatelské základny jako celku je důsledkem nízkých marží, vysokých fixních nákladů a citlivosti odvětví na ekonomický cyklus," doplnila analytička společnosti ČEKIA.

"Ze zkušeností našeho mezinárodního specializovaného týmu pro stavbu ratingových modelů, který funguje centrálně pro celou skupinu firem našeho vlastníka, skupinu Bisnode AB, jasně vyplývá, že v jednotlivých evropských ekonomikách patří doprava a logistika mezi obory, které se pohybují mezi prvními třemi nejvíce rizikovými obory podnikání. Zároveň se tento obor v průběhu krize na evropském trhu zařadil k nejvíce postiženým," dodala Alena Seoudová, šéfka skupiny Bisnode pro Čechy a Slovensko.

Podíl "rizikových" subjektů s ratingem CCC až C dosahuje v sektoru 22,1 procenta, to znamená o 3,4 procentního bodu méně než v rámci ČR celkově.

V sektoru dopravy a logistiky v ČR převážují společnosti, u kterých je přijatelná míra rizika nesplácení úvěrů a existuje pouze mírné nebezpečí prodlení při plnění závazků. V odvětví působí 67,4 procenta "dobrých" společností s ratingem v intervalu BBB až B, což je o 11,2 procenta více než v rámci tuzemské populace firem.

--MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články