Téměř milion lidí si musí vyměnit řidičák! Týká se to i vás?

17. 1. 2013 – 20:52 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Téměř milion lidí si musí vyměnit řidičák! Týká se to i vás?
Už od 1. ledna platí další změna, která se týká řidičů. Notorické neplatiče výživného je možné postihnout odebráním řidičského průkazu. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Letos se musíme na silnicích připravit na celou řadu změn, některé začnou platit už v sobotu, jiné nás čekají v průběhu roku. "Pro mě je zásadní změna v získání skupiny A (řidičák na motorku – pozn. red.) a výměny řidičských průkazů do konce roku 2013. Další změn jsou vždy řešitelné," uvedl dopravní expert Petr Šlechta.

Řidičské průkazy si letos musí podle údajů ministerstva dopravy vyměnit 774 629 řidičů. Koho se to vlastně týká? Do konce roku 2013 se budou vyměňovat řidičáky, které jsou vydané mezi 1. lednem 2001 až 30. dubnem 2004. Pokud máte ještě starší řidičák, musíte ho vyměnit ihned, protože s ním už nemůžete řídit.

To byl dotaz i jednoho z čtenářů na Petra Šlechtu, který má řidičák z roku 1999! . "Musíte si dojít udělat výměnu na odbor dopravy v místě příslušné obce s rozšířenou působností. Se správním poplatkem určitě počítejte. Jinak pokud byl vydán v roce 1999 a nemáte ho vyměněný do konce roku 2012, neopravňuje vás už dnes k řízení," odpověděl Šlechta.

TIP: Sebrali vám řidičák. Jak se bránit, když s tím nesouhlasíte?

Další velkou změnou je to, že s řidičákem na osobní auto, budete moci řídit i skútr s motorem do 125 ccm s automatickou převodovkou.

Neplatíte alimenty? Přijdete o řidičák!

Už od 1. ledna platí další změna, která se týká řidičů. Notorické neplatiče výživného je možné postihnout odebráním řidičského průkazu. Kontroverzní zákon byl odborníky hodně kritizován, prezident Klaus ho ale nakonec podepsal. Tento postup se ale netýká těch, kteří prokážou, že řidičák potřebují k výdělku, na kterém je platba alimentů primárně závislá.

Osoba blízká

Jednou z těch dalších zásadnějších změn také je, že končí tzv. výmluva na osobu blízkou. Jenže Češi už našli celou řadu jiných fíglů, jak se pokutě i stržení bodů mohou vyhnout. Více najdete ZDE! Ty se ale dopravnímu expertovi samozřejmě nelíbí, především ho zaráží výmluva na tzv. osobu vzdálenou.

"Pro mne je to pojem až za hranou. V první chvíli bude z této výmluvy vidět, že se někdo chce nesmyslně vymluvit. Jsou lepší možnosti, jak elegantně vyklouznout...," uvedl Šlechta.

Často hledané téma: Česká kancelář pojistitelů žádá peníze? Jaké máte povinnosti a možnosti

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články