Tesco zavádí auta na alternativní pohon

6. 4. 2009 – 1:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tesco zavádí auta na alternativní pohon
Foto:flicr | zdroj: NašePeníze.cz

První tři dodávky na alternativní pohon s nákladem 3,5 tuny zboží vyjedou z brány postřižínského distribučního centra Tesco dnes večer. Jejich cesta povede do tří pražských prodejen Tesco Expres Hradčanská a Bělehradská a supermarketu Háje. Tesco tak startuje pilotní provoz zásobování svých menších prodejen ve velkých městech auty na stlačený zemní plyn (CNG). Jde o první projekt, jímž Tesco oslaví letošní svátek Dne země.


- cng: RWE hlásí zvýšený zájem o stlačený zemní plyn

„Auta na alternativní pohon jsou vhodná zejména pro zásobování menších prodejen ve městech, kde jakýkoliv motor spalující fosilní paliva vykazuje nejen velkou spotřebu pohonných hmot, ale i samozřejmě vysoké znečistění životního prostředí,“ říká Tomáš Kubza, ředitel postřižínského distribučního centra Tesco. Dopad na životní prostředí je u vozidel jezdících na stlačený zemní plyn o cca 60 % nižší než u klasického dieselového motoru.
 
V pilotní fázi budou do provozu zavedena tři auta v Praze, která budou zásobovat kromě prodejen Tesco Expres i OD Národní. Tomáš Kubza dodává: „Postupně počítáme i se zásobováním dalších menších prodejen, které plánujeme otevřít nejen v Praze, ale i v Brně. Prvními z nich budou pražské Expresy Moskevská a Táborská a brněnský Špalíček. Zároveň počítáme s navýšením vozového parku přibližně o dalších deset vozů.“ Auta budou jezdit podle závozového času. Čerstvé potraviny se budou do prodejen dodávat v noci a časně ráno, trvanlivé potraviny během dne.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články