Těšíte se, že budete muset pracovat do sedmdesáti?

15. 5. 2011 – 20:19 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Těšíte se, že budete muset pracovat do sedmdesáti?
posunování hranice pro odchod do důchodu je pro penzijní systém asi nezbytné, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

To, že se malé důchodové reformě říká malá, ještě neznamená, že je méně důležitá, než ta velká, nebo že by snad měla menší důsledky. Jisté však je, že je její význam přehlížen a některé její aspekty tak trochu unikají pozornosti médií a nejsou ani nijak komentována zástupci tripartity.

Tzv. malá důchodová reforma mění systém výpočtu penzí a také zvyšuje věk pro odchod do důchodu. A to dramaticky. Věk odchodu do důchodu se bude zvyšovat mnohem rychleji, než doposud. Nešťastníky narozené po roce 1977 čeká podle vládního návrhu penze až v 67 letech, ti mladší na tom budou ještě hůř. Věková hranice pro odchod do důchodu se totiž bude nadále posouvat a to neomezeně. Plíživě a ve vší tichosti se posouvá až za hranu možného a nemožného. Dnešní náctiletí tak před sebou mají vidinu života naplněného až po okraj prací, protože s tou budou moci skončit, až jim bude sedmdesát, dost možná i později.

Bude důchodová reforma fungovat?

 

Samozřejmě, posunování hranice pro odchod do důchodu je pro penzijní systém asi nezbytné. Vždyť se také prodlužuje délka lidského života, ale… Nevím jak vám, ale mě představa každodenního stresu a dojíždění do práce ve věku 70 let připadá jako ze špatné sci-fi. Přestože se kvalita našeho života zlepšuje a medicína jde kupředu, nemyslím si, že tělesná schránka sedmdesátiletého seniora zvládne to samé, co u dvacetiletých. Ani mozek na tom zřejmě nebude tak dobře, aby stihl pobrat všechno. Nevím, jak bude vypadat typické zaměstnání v druhé půlce našeho století, myslím si ale, že práce nebude o mnoho snazší než dnes. Kde a jak budou zaměstnáváni senioři?

<%Anketa58%>

Divím se proto, proč tato reforma nikomu nevadí? Proč odboráři nebijí na poplach? Že by se jich to už netýkalo? Dobrá, proč se tedy neozvou mladí, jimž tato změna zcela zásadně ovlivní jejich život? Možná, že politiku nesledují, nebylo by se čemu divit. Možná, že je pro ně otázka důchodu příliš vzdálená a kdo ví, co do té doby bude. Možná, že mají dojem, že jejich názor nikoho nezajímá … těžko říct.

Co ale se vzniklou situací dělat? Zvykejme si, že se o sebe skutečně musíme postarat sami. Ti, kteří si na stáří spoří sami, třeba v penzijních fondech, nebudou muset čekat, až jim bude sedmdesát. Vlastní úspory na penzi jim umožní odejít do předčasného důchodu, nebo zvolnit svůj pracovní závazek. Zase o důvod víc, proč si individuálně spořit na penzi.

- Libor Pergl | Autor je obchodním ředitelem Penzijního fondu České pojišťovny

Na důchody vyděláváme celý život, jak dlouho si ho užijete?

 

Nečas: Penzijní reforma pro banky mejdanem nebude

 

 

Více o chystaných změnách v penzích najdete na ČeskéReformy.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články