TEST autosedaček: 4 jsou nebezpečné, 1 se dokonce utrhla

27. 11. 2013 – 10:30 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

TEST autosedaček: 4 jsou nebezpečné, 1 se dokonce utrhla
Německý autoklub ADAC udělal velký podzimní test dětských autosedaček, celkem testoval 42 typů určených pro různé váhové kategorie. Jen tři obdrželi hodnocení velmi dobré. Foto:SXC, tex:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Některým dětským autosedačkám byste se měli raději vyhnout velkým obloukem, jde v nich totiž o život vašich dětí! V testu odborníků totiž hned 4 autosedačky totálně propadly!

Německý autoklub ADAC udělal velký podzimní test dětských autosedaček, celkem testoval 42 typů určených pro různé váhové kategorie. Jen tři obdrželi hodnocení velmi dobré, 19 pak dobré, naopak 4 sedačky naprosto propadly. Tyto sedačky jednak byly příliš drahé, ale také měly problémy s bezpečností či obsah škodlivých látek byl příliš vysoký. Autosedačka Axkid Kidzofix se dokonce při testu utrhla z isofixovýxh držáků a vyletěla i s figurínou dítěte ze sedadla.

Nejproblematičtější je autosedačka Axkid Kidsofix. Při čelním nárazovém testu se totiž utrhla z isofixových úchytů a vyletěla i s dětskou figurínou ze sedadla, popisuje portál Autembezpečně.cz. Další problematickou sedačkou je Nania Baby Ride. Při crash testu se totiž dítě udeřilo o dveře auta. Hned dvě problematické sedačky nabízí firma Römer. Typ Xternsafix podle Autembezpečně.cz nezabránil kontaktu pásu s krkem figuríny, což může vést až ke smrti dítěte. Další typ Maxi-Fix je zase nebezpečný z hlediska škodlivých látek.

Mezi sedačkami pro nejmenší děti (do 13 kg), tedy tzv. vajíčky, nejlépe vyšla sedačka PEG PEREGO Primo Viaggio SL s isofixem, která byla hodnocena jako velmi dobrá. V Česku se prodává zhruba za 6 600 korun. Další tři sedačky byly hodnoceny jako dobré. Na opačném pólu žebříčku se ocitla velmi levná NANIA Baby Ride (v Česku se prodává za 400 korun), která byla vyhodnocena jako nebezpečná!

Ve váhové kategorii do 18 kilogramů (třída 0/I) nejlepší hodnocení neobdržela žádná ze sedaček. Dobře z testu vyšly ale sedačky Cybex Sirona a Maxi Cosi Milofix, obě s uchycením isofix. Poměrně dobré hodnocení má i Concord Ultimax, jenže uvolňuje nebezpečné látky, u této položky ADAC udělil známku 5. I v této váhové kategorii jedna ze sedaček dostala hodnocení "nebezpečná" a to Römer Max-Fix.

Žádná z testovaných sedaček pro děti od 1 do 4 let (váha 9 až 18 kg, kategorie I) nepropadla, nejhorší byly hodnoceny známkou 3. Cybex Juno 2-Fix pak ve všech hodnocených kritériích dostal nejlepší známku, velmi dobře si vedla i sedačka Kiddy Phoenixfix Pro 2.

Daleko horší situace ale byla u sedaček pro děti od 1 roku do 12 let (váha 9 až 36 kg, kategorie I/II/III). Dvě sedačky ADAC vyhodnotil jako velmi nebezpečné, obě totiž nesplňovala kritéria bezpečnosti, v níž dostali známku 5.

V poslední testované kategorii, sedačky pro děti od 4 do 12 let (váhá 15 až 36 kg, kategorie II/III), dostalo šest sedaček hodnocení dobré, jedna vyhovující a jedna obdržela známku 4.

Autoklub ADAC upozorňuje, že bezpečnější jsou většinou sedačky se systémem ukotvení "isofix". Tímto ukotvením totiž lze zabránit špatné instalaci běžné autosedačky. Uvažuje se i o tom, že nově vyrobená vozidla by systém pro usazení isofixu měla mít povinná.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články