Test autosedaček: Které jsou pro děti nebezpečné?

23. 10. 2013 – 0:01 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test autosedaček: Které jsou pro děti nebezpečné?
Dětská autosedačka Osann Babyride zcela propadla v bočním nárazovém testu, při kterém hlavička figuríny narazila do dveří automobilu. Foto: dTest | zdroj: NašePeníze.cz

Rodiče, pozor! Ve svém pravidelném testu dětských autosedaček vyzkoušel časopis dTest 10 modelů pro různé váhové kategorie dětí. Dvě sedačky propadly v nárazových testech, další obsahovaly významné množství nebezpečných chemikálií.

„Sedačka Osann Babyride zcela propadla v bočním nárazovém testu, při kterém hlavička figuríny narazila do dveří automobilu,“ říká redaktor dTestu Ondřej Jánoška.

„U testované sedačky Britax Römer Xtensafix došlo při čelním nárazu k nebezpečnému posunutí pásu vozidla kvůli nevhodné konstrukci,“ dodává Jánoška.

Pás se při čelním nárazu s figurínou tříletého dítěte posunul směrem ke krku, při zkoušce s figurínou desetiletého dítěte došlo k posunu v oblasti pánve. Obě sedačky tedy v testu bezpečnosti získaly hodnocení nedostatečně.

Některé sedačky obsahovaly také rizikové chemikálie. Nejhůře v tomto ohledu dopadla sedačka Britax Römer Max-Fix. „V popruzích sedačky, které může dítě žvýkat, testy odhalily polycyklické aromatické uhlovodíky, tedy látky s rakovinotvornými účinky,“ varuje Ondřej Jánoška. Nebezpečné látky byly odhaleny také v sedačkách Cybex Aton 3 0+ Isofix Base a Nania Drive SP 0/1.

Zatím musí každá sedačka vyhovovat současně platné normě ECE 44, která však pro homologaci nevyžaduje zkoušku bočního nárazu. V příštím roce však již sedačky budou muset vyhovovat novému předpisu, známému pod označením i-Size, který "crashtesty" bočního nárazu pro homologaci vyžaduje.

Předpis má rovněž omezit chybovost při montáži sedaček a nově je rozdělit do kategorií nikoliv podle hmotnosti, ale podle výšky dítěte.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články