Time Warner koupí téměř třetinu podílu v CME

23. 3. 2009 – 19:36 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Time Warner koupí téměř třetinu podílu v CME
Foto: NovaTV | zdroj: NašePeníze.cz

Mediální společnost Time Warner Inc. plánuje investovat 241,5 milionů dolarů do akcií společnosti Central European Media Enterprises, která u nás vlastní televizi Nova. Akcie reagovala enormním růstem.


Podle agentury Bloomberg chtějí Warněři koupit 19 mil. nově vydaných kmenových akcií CME a získat podíl 31 % ve společnosti. O transakci se definitivně rozhodne do konce druhého kvartálu letošního roku, přičemž zakladatel společnosti, Ronald Lauder s transakcí souhlasí a podporuje ji.

- Vlastník TV Nova, společnost CME ovládla Ukrajinskou televizi

- CME: Poptávka po reklamě v 1Q09 zpomalila

- TV Nova loni nejsledovanější televizí v ČR 

- Majitel TV NOVA společnost CME bude v ČR vysílat MTV

Time warner vlastní například Tv stanice CNN, HBO a mnoho dalších úspěšných stanic.

Pro společnost Time Warner je tato transakce „jedinečnou příležitostí investovat do vedoucí společnosti v regionu střední a východní Evropy“ a vidí u společnosti CME zajímavý růstový potenciál.

Pozitivem pro akcionáře je podle analytiků posílení kapitálové síly společnosti, lepší spravování dluhů společnosti a také možnosti nových akvizicí. Negativní zprávou je pro akcionáře rozmělnění jejich podílů, kvůli nižší ceně nových akcií (12,7 USD).

Akcie CME na zprávu zareagovaly bleskovým růstem o 27 %, po kterém burza na 15 minut pozastavila obchodování s titulem. Další růst se pak dostavil po otevření amerických trhů, kde akcie posílila o 35 % a na pražské burze přidaly 40 %, což vedlo k dalšímu pozastavení obchodování. V půl čtvrté se akcie obchoduje na ceně 255 korun (+37,4 %).


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články