Tomi tour zkrachovala, v zahraničí měla 3000 klientů, část je již doma

17. 7. 2009 – 19:44 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tomi tour zkrachovala, v zahraničí měla 3000 klientů, část je již doma
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cestovní kancelář Tomi tour ukončila činnost. Tomi tour měla při vyhlášení bankrotu v zahraničí přibližně 3000 turistů. V současnosti má Tomi tour prodány zájezdy přibližně 10 tis. klientům. Ukončení činnosti CK Tomi tour je největším případem za posledních dvanáct let od doby krachu CK Travela v roce 1997.


CK Tomi tour je jednou z deseti největších cestovních kanceláří v ČR, která měla vloni přibližně 50 tis. klientů. V současnosti má v zahraničí přibližně 3000 klientů, nejvíce v Egyptě ( cca 600) , dále na Malorce, Turecku, španělských Kanárských ostrovech a Ibize, Bulharsku a na Krétě.

- Letecké společnosti nemají pojištění proti úpadku, lidem tak většinou zbydou místo letenek pouze bezcenné papírky
- EK aktualizovala seznam nebezpečných leteckých společností
- SkyEurope vyhlásila bankrot

Klienti nyní musí uplatnit své nároky u pojišťovny, kde je tato cestovní kancelář pojištěna proti úpadku ( slovenská UNION poistovna). Klienti, kteří jsou v zahraničí budou na náklady pojišťovny repatriování zpět do ČR, pojišťovna jim na své náklady musí zajistit dopravu zpět a ubytování a stravu do doby odletu.

Klienti, kteří mají zaplacené zájezdy, dostanou v zákonné lhůtě 6 měsíců zpět peníze za zaplacené zájezdy, zpravidla se vyplácí 80-95% ze zaplacené ceny zájezdu.             

Jednání o převzetí cestovní kanceláře Tomi tour probíhala interně na trhu cestovních kanceláří již od počátku tohoto roku. V posledním týdnu však nabrala na značné intenzitě a jednání s oslovenými cestovními kancelářemi probíhala prakticky denně. Zájemce na převzetí Tomi tour se však bohužel najít nepodařilo.

Pan Václav Fischer se však pevně zapsal do historie českého cestovního ruchu jednou velmi významnou věci, kterou nelze opomenout. Byl to právě on, kdo Čechům poprvé představil v druhé polovině 90.let zájezdy přímými charterovými lety  a zavedl tak tímto na českých trh také dosud pro Čechy neznámý výraz LAST MINUTE.

Krach CK Tomi tour je největším úpadkem za posledních dvanáct let od doby krachu CK Travela v roce 1997. CK Tomi tour je jednou z deseti největších cestovních kanceláří v ČR, která měla vloni přibližně 50 tis. klientů.

V současnosti má v zahraničí přibližně 3000 klientů, nejvíce v Egyptě ( cca 600) , dále na Malorce, Turecku, španělských Kanárských ostrovech a Ibize, Bulharsku a na Krétě.

TOMI TOUR je pojištěna u Union pojišťovny na částku 234 600 000 Kč.

Pojišťovna UNION právě interně oslovila jiné cestovní kanceláře, aby jí pomohly s návratem klientů zpět do České republiky, jelikož je jich příliš velké množství.

Pozůstalým klientům tak nabídnou pomoc jiné cestovní kanceláře. Nyní tak probíhají intenzivní jednání.
                           
Co se týče přibližně 10 tis. klientů, kteří mají v současnosti u Tomi tour zakoupené zájezdy, ostatní cestovní kanceláře pro ně na příští týden právě začaly interně připravovat super výhodné cenové nabídky zájezdů.  Začala probíhat i jednání s finančními institucemi o přípravě nabídky speciálního splátkového kalendáře na koupi zájezdu s nadstandartními podmínkami.

Klienti, kteří mají zaplacené zájezdy, totiž mají nárok na vrácení peněz za zaplacené zájezdy až v zákonné lhůtě 6 měsíců, v případě tak velkého krachu se tedy bude jednat spíše o tuto nejzažší  hranici.                        



Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články