Topná sezona bude rekordně dlouhá a prodraží se

23. 4. 2017 – 18:00 | Energie | red | Diskuze:

Topná sezona bude rekordně dlouhá a prodraží se
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Letošní topná sezona bude někde až o dva měsíce delší, než je obvyklé. Náklady na topení nám tak stoupnou o několik tisíc korun. A podle meteorologů to navíc vypadá, že budeme muset topit ještě v první polovině května.

Paní Lorencová má zavedené plynové topení do celého dvoupodlažního domu. Měsíčně platí zálohy přes pět tisíc. Zatímco v minulých letech dostávala peníze zpět, letos bude o pár tisíc chudší. "Budeme topit tak o dva měsíce déle než loni. Vždycky mi tak dva tisíce vraceli, letos budu několik tisíc doplácet," potvrdila paní Lorencová.

S topením začali lidé už začátkem října, o pět týdnů dřív než rok předtím, a také následující měsíce byly teplotně většinou podprůměrné. Výjimkou byl pouze teplý březen, ale ani to nestačilo na to, aby teplárny přestaly teplo dodávat.

"Pokud jsou dva dny po sobě teploty v průměru nad třinácti stupni, pak se přestává topit, letos to ještě nenastalo," tvrdí mluvčí ČEZ Šárka Beránková. "Oficiálně je topná sezona do 31. května, letos nepředpokládáme, že by skončila o moc dřív," doplnila.

Zásoby uhlí i dřeva zase některým docházely už v lednu a v únoru. "Rekordní množství se prodalo, nárůst je třicet procent," pochvaluje si prodejce uhlí a palivového dřeva Aleš Krupa.

"Aktuální topná sezona je zatím asi o 11 procent náročnější než sezona loňská," potvrdil ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. A to nemusí být číslo konečné. Podle předpovědí má být totiž několik příštích týdnů ještě velmi chladných.

A tak, jak topná sezona začala o pět týdnů dřív, zřejmě také o pět týdnů později skončí. Potrvá skoro osm měsíců. "Už teď je duben o tři stupně chladnější, než je průměr, a chladný bude i začátek května," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Naposledy byly náklady na vytápění v podobné výši jako letos v roce 2013. Rekordního začátek topné sezony byl v roce 1996. To začalo teplo do domů a bytů proudit už začátkem září.

 

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články