Topná sezóna začala dříve, někdo si připlatí, jiným náklady nestoupnou

13. 9. 2017 – 8:55 | Energie | red | Diskuze:

Topná sezóna začala dříve, někdo si připlatí, jiným náklady nestoupnou
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Přestože léto končí až příští týden, na mnoha místech republiky už začala topná sezóna. Je to téměř o dva týdny dřív než loni. Můžou za to teploty, které se pohybují už i přes den okolo 15 stupňů. Topí nejen lidé v rodinných domech, ale plošně začaly přitápět i kotelny.

Loni se ještě touto dobou chodil k rybníku koupat. Letos už ale musel pan Karel Batelka ze Zborné u Jihlavy doma roztopit kotel. Delší topná sezóna ho tak vyjde o pár stovek dráž než tak loňská. Dřeva má ale dostatek - stihl se včas předzásobit.

A přitápět ode dneška začaly i jihlavské kotelny, teplo dodávají do deseti tisíc domácností. V loňském roce přitom začaly lidem přitápět až ke konci září.

Topná sezona začala také v dalších městech po celé republice, teplé radiátory už mají některé domácnosti třeba v Plzni, Liberci nebo v Trutnově. Přitápět se prý plošně přestane jen v případě, že se výrazně a hlavně na delší čas oteplí. Jenže podle předpovědí to na to zatím příliš nevypadá.

Podle meteorologů prostě a jednoduše - i když je ještě pár dnů kalendářní léto - už přišel ten pravý a nefalšovaný sychravý podzim - přitom třeba loni jsme si v těchto dnech užívali stále tropických třicítek.

Dobrou zprávou ale je, že všechny energie i suroviny, kterými doma topíme buď oproti loňsku zůstaly na stejných cenách nebo dokonce zlevnily.

Topení dřevem

Ten kdo topí dřevem - toho vyjde kubík této suroviny na stejné peníze jako loni. Tvrdé dřevo - jako je dub, buk nebo jasan, bude za zhruba 1250 korun za metr krychlový. Levnější měkké, jako je smrk a další jehličnany, topol nebo bříza, pak bude za tisíc korun.

Topíte uhlím?

Ceny jsou podobné jako loni - jen u hnědého uhlí si letos o pár korun za metrák připlatíte. Ale pokud jste si zásoby ještě neudělali, měli byste tak učinit co nejdříve. Ceny uhlí totiž jako každý rok s blížící se topnou sezónou o něco stoupají.

Vytápění plynem

dobře je na tom letos ten, kdo topí plynem. U něj šly totiž ceny dolů. Za kubík dáte leckde v průměru téměř o dvě koruny méně než v loňské sezoně.

Elektřiina spíše zdraží

Elektřina - to je velká neznámá. Ceny jsou zatím na stejné úrovni jako loni, ale jestli to tak zůstane celou sezónu, není jisté. Letos totiž energetické společnosti nakupují elektřinu na příští rok o deset až dvacet procent dráž než loni a je tak velmi pravděpodobné, že nejpozději příští rok se ceny zvednou.

Teď jde jen o to, která velká energetická společnost a kdy k nepopulárnímu zdražování přistoupí. Podle odborníků se tomu lidé mohou vyhnout tak, že si ve smlouvách se svým poskytovatelem zafixují cenu na několik let dopředu.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články