Topná sezona začala - teplárny už v některých městech začaly topit

4. 9. 2010 – 9:38 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Topná sezona začala - teplárny už v některých městech začaly topit
Topná sezona podle vyhlášky začíná 1. září a končí 31. května | zdroj: NašePeníze.cz

Chladné počasí posledních dnů zahájilo naplno topnou sezonu ve většině měst České republiky. Například na severu Čech, v Českých Budějovicích či v Olomouci začali dodavatelé tepla topit na žádost zákazníků.

„Všechny potřebné práce jsou hotovy a zařízení je připraveno na zimní provoz. Snažíme se reagovat na podněty odběratelů a zahájíme vytápění, i když nejsou striktně dodržovány vyhláškové teploty pod 13° C. Pokud je naplněna takzvaná teplotní vyhláška, najíždíme automaticky,“ poznamenal Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenská.

V Ostravě se začalo topit v den oficiálního zahájení topné sezony, tedy 1. září. "Teplo dodáváme od středy. Dodržujeme pravidlo, že pokud venkovní průměrná teplota po dva dny klesne pod třináct stupňů, dodávky zahájíme po dohodě s odběrateli i před tímto termínem. Pokud jsou teploty vyšší, naopak netopíme ani po začátku sezony," řekl Milan Wagner, mluvčí společnosti Dalkia, která dodává teplo většině ostravských domácností.

„Topná sezona začala oficiálně ve středu 1. září, my jsme však začali spouštět techniku a topit ve čtvrtek,“ uvedl agentuře Mediafax ředitel akciové společnosti Teplo Přerov Jaroslav Klvač. Společnost podle jeho slov zásobuje v Přerově teplem 13 600 bytů a dále objekty takzvané terciární sféry, tedy školy, mateřské školy, obchody a další budovy.

V Olomouci se zatím centrálně topit nezačalo.“O začátku topné sezony rozhodneme až v pátek,“ řekl mluvčí společnosti Olterm and TD Milan Wagner. Připomenul, že v regionu zatím nebyly dva dny po sobě s průměrnou teplotou pod 13 stupňů. Firma vytápí přes 25 tisíc bytů v Olomouci a Hlubočkách.

Jak uvedl vedoucí odboru tepelného hospodářství Domovní správy Prostějov Otakar Brückner, v Prostějově se zatím topit nezačalo a ani se nestanovil termíny pro zahájení sezóny. Podmínky pro to podle něj ještě nenastaly.

Mluvčí krajského úřadu v Brně Jiří Klement agentuře Mediafax řekl, že jeho úřad zatím nemá žádné informace o tom, že by některá z městských částí Brna zahájila topnou sezonu. "Na jihu Moravy zatím nebyly tři dny po sobě teploty, které by topnou sezonu iniciovaly," řekl. Teploty na jihu Moravy se v září až dosud pohybovaly v rozmezí 16 až 24 stupňů Celsia, v noci neklesaly pod deset stupňů.

Českobudějovická teplárna začala dodávat teplo do domácností ve středu 1. září. "V ten den začala ze zákona topná sezona, navíc 30. a 31. srpna poklesl denní teplotní průměr pod 13 stupňů, což je zákonným důvodem pro zahájení dodávek tepla," řekl agentuře Mediafax Ivan Rybníček z českobudějovické teplárny.

V Liberci začala topná sezona 1. září. Podle mluvčího Teplárny Liberec Lukáše Jankovského, už koncem srpna klesla průměrná teplota několik dní po sobě pod 13 stupňů Celsia. Někteří odběratelé zažádali dokonce o přitápění o několik dní dříve a teplárna jim vyhověla. Teplárna zásobuje teplem 18 840 libereckých domácností, 18 průmyslových areálů a 146 dalších odběratelů z terciární sféry.

Teplo začala v pátek dodávat odběratelům na severu Čech společnost ČEZ Teplárenská. Mluvčí firmy na severu Čech Ota Schnepp agentuře Mediafax řekl, že se topí tam, kde se provozovatelé sítí s požadavky na teplo již ozvali.„V pátek zahájila dodávky tepla provozní jednotka v Chomutově, která zásobuje teplem Chomutov, Jirkov, Kadaň a Klášterec nad Ohří,“ uvedl Schnepp.

V Teplicích a v Bílině zatím provozovatelé sítí požadavky na zahájení topení neohlásili. V Doksech společnost ČEZ zahájila vytápění mateřské školy, domova důchodců a jednoho panelového domu. Parovody, horkovody, výměníky a další zařízení v regionu prošly v minulých měsících údržbou a opravami, firma do nich investovala na třicet milionů korun.

Topit začaly 1. září také ve Žďáru nad Sázavou a dalších místech Vysočiny. V pátek začala teplo do domácností Hradce Králové a Pardubic posílat také elektrárna v Opatovicích.

Vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu, kterou jsou vymezena pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody, stanovuje, že topit se může i mimo topnou sezonu, která začíná 1. září a končí 31. května. Dodávka tepla se podle platné vyhlášky zahájí v topném období, a to když průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia. Pokud s tím souhlasí více než dvě třetiny nájemníků bytového domu, je možné prostory vytápět i jindy, pokud to venkovní teploty vyžadují.

-Krajští zpravodajové, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články