Toyota tajně vykupovala od zákazníků vadné vozy

29. 10. 2010 – 15:21 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Toyota tajně vykupovala od zákazníků vadné vozy
Automobilka oznámila, že stahuje z trhů po celém světě velké množství automobilů. Týkalo se to přibližně devíti milionů vozů | zdroj: NašePeníze.cz

Toyota skoupila tajně od amerických majitelů automobily, které vyrobila a které měly problémy s nekontrolovaným zrychlováním. Uvedla to v pátek agentura Ria Novosti s odkazem na televizní stanici CNBC a materiály spojené se žalobou vlastníků aut proti japonské automobilce.

Toyota skupovala auta, aniž o tom informovala federální úřady.

Podle zjištění soudu zákazník, který uzavřel smlouvu s Toyotou o odkupu vadného automobilu, nesmí o vadě poskytovat žádné informace a žalovat tuto společnost.

Mluvčí automobilky Brian Lyons uvedl, že podobná podmínka ve smlouvě nebyla, jen žádost o uzavření dohody o dohodě stran týkající se zbavení odpovědnosti.

Zástupci automobilky přiznali odkup automobilů. Ten vysvětlují jeho nutností pro "další inženýrské zkoumání" vadných vozů.

Počet a cenu skoupených automobilů Toyota neuvedla.

Lyons dodal, že vozy vykupovali v rámci práva kupujícího odmítnout vadné zboží v záruční době. Pouze v některých případech podle něho na odkupu vozu trvala společnost, nikoli zákazník.

Na přelomu loňského a letošního roku největší světová automobilka oznámila, že stahuje z trhů po celém světě velké množství automobilů. Týkalo se to přibližně devíti milionů vozů. Toto číslo převyšuje roční prodeje společnosti, které vloni představovaly 7,81 milionu vozů a předloni 8,97 milionu aut.

 

-Dana Rybáková,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články