Tradiční žárovky známé od dob Thomase Alvy Edisona a Františka Křižíka skončí

4. 3. 2009 – 12:59 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tradiční žárovky známé od dob Thomase Alvy Edisona a Františka Křižíka skončí
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Už se dohodli i europoslanci ve výboru pro životní prostředí … tradičním žárovkám, které osvětlují domácnosti od dob Thomase Alvy Edisona a Františka Křižíka, bude odzvoněno. Nastoupí nová generace světelných zdrojů, které potřebují jen čtvrtinu energie než jejich staré předchůdkyně. Ty by měly z obchodů zmizet během tří let, nové žárovky mají snížit rodinný účet za elektřinu průměrně o tisíc korun.


Teplé světlo tradičních žárovek je skutečně především \"teplé\". Jedná se totiž z hlediska osvětlení o velice neekonomický výrobek. Jen dvacetina použité energie se převádí na světlo, 95 procent energie se přemění na teplo. Zná to každý, kdo se snažil neopatrně vyměnit holými prsty čerstvě vyhořelou žárovku.

- Žijete ekologicky? Třídíte odpad?
-
Počítač úspornější než žárovka? Nic nemožného
-
Šetřit na energiích se dá každý den, radí další energetický gigant

Ve světle současné diskuze o ochraně životního prostředí a evropského cíle snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o dvacet procent jsou tradiční žárovky především luxusními topnými tělísky. Nejnovější údaje Evropské komise dokládají, jak obrovské úspory energie lze docílit důslednou výměnou světelných zdrojů v Evropě.

Pro porovnání: úspora energie důslednou výměnou žárovek v Evropské unii by lehce stačila na to, aby pokryla spotřebu elektřiny v celé České republice po období dvou let. Jinými slovy, jedná se o velké množství úspory paliv pro elektrárny a výraznou možnost snížit emise skleníkových plynů. Důslednou výměnu žárovek lze ale docílit jen jednotnou celoevropskou akcí.

Zeptali jsme se vás

Zajímali jsme se o váš názor, našich čtenářů, a vyhodnotili vaše odpovědi, které jste nám zaslali prostřednictvím internetové ankety. Nejedná se samozřejmě o žádnou vědeckou studii, ale bylo zajímavé zjistit, že z 1393 došlých reakcí jen každá pátá reakce byla ve prospěch zachování tradičních žárovek, kdežto každý čtvrtý doporučoval dobrovolnou výměnu. Víc než polovina z vás se vyslovila pro co nejrychlejší výměnu žárovek.

Finská zelená poslankyně Satu Hassi je jednou z největších zastánkyní zavedení nových úsporných zdrojů světla: \"V mnoha domácnostech je osvětlení největším požíračem energie. Rozhodnutí výboru chce usnadnit rodinám ušetřit peníze za elektřinu a nabídnout jednoduchý způsob, jak pomoct při ochraně klimatu,\" vysvětluje rozhodnutí výboru.

Zajímavé alternativy

Výměna tradičních žárovek však neznamená (jak argumentují někteří kritikové), že budeme místo teplého světla nyní výlučně vystaveni chladnému záření neonových světel. Na trhu se již objevila celá řada nových fluorescentních lamp, které vyzařují teplé světlo srovnatelné s klasickými žárovkami. Halogenové lampy, které jsou dnes již také velice výkonné, snižují spotřebu energie o více než polovinu.

A nakonec se lze o přechodu na nová svítidla přesvědčit v některých zemích, které tradiční žárovky již ze sortimentu vyřadily v uplynulých letech (například Austrálie). Tam už se stará dobrá sto wattů silná žárovka přestěhovala do muzea.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články