Třetí generace iPadu ještě nevstoupila na trh, přesto už zvyšuje hodnotu akcií Applu

19. 2. 2012 – 20:36 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Třetí generace iPadu ještě nevstoupila na trh, přesto už zvyšuje hodnotu akcií Applu
Podle analytiků bude hodnota akcií nadále stoupat, foto:Apple | zdroj: NašePeníze.cz

Přestože třetí generace tabletu iPad ještě ani nevstoupila na trh, už se díky zvyšuje hodnota akcií jeho výrobce. Poté, co Apple oznámil uvedení iPadu3 na trh, stoupla cena jeho akcií na rekordních 496,75 dolaru za akcii, napsal server All Things D.

Hodnota jedné akcie Applu podle analytiků, které All Things D oslovil, už se nevzdálí pětisetdolarové hranici. Firma má větší hodnotu než konkurenční Microsoft a Google dohromady.

Rekordní hodnoty akcie dosáhly ve čtvrtek 9. února, kdy hodnota jedné z nich činila 496,75 dolaru, což bylo takřka o dvacet dolarů než den předtím. Právě ve čtvrtek přitom technologický server All Things D přišel s informací, že Apple představí iPad 3 v prvním březnovém týdnu.

Podle analytiků bude hodnota akcií nadále stoupat a zastavit by se měla někde mezi 620 a 665 dolary. Analytici Henry Blodget a Gene Munster míní, že jedna akcie Applu se v budoucnu vyšplhá až na tisíc dolarů.

Výnosy rezerv Applu byly v posledním fiskálním roce podle Reuters pod jedním procentem, což nepokrývá ani inflaci. Podle analytiků je to málo a firma zbytečně tratí. Microsoft a Google těží z finančních rezerv daleko více, podle agentury Reuters navíc bez neomluvitelného rizika. Agentura uvádí, že podle hrubého porovnání byl výnos investic hotovosti u Applu v roce 2011 0,53 procenta, u Googlu 1,47 procenta a u Microsoftu dokonce 1,52 procenta. Slabé výnosy z hotovosti zesilují tlak investorů na to, aby Apple začal vyplácet zisk akcionářům přes dividendy.

„Apple není žádný hedgeový fond,“ citovala odlišné mínění Alexe Roevera z investiční společnosti J. P. Morgan agentura Reuters. „S volnými prostředky si udržuje likviditu pro potřeby svého byznysu.“

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články