Třetina českých rodin je prý chudá, kde je hranice chudoby?

15. 11. 2010 – 21:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Třetina českých rodin je prý chudá, kde je hranice chudoby?
Střední třída v Česku? Téměř 60 procent obyvatel , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Celkem 35 procent občanů České republiky považuje svou domácnost za chudou. Pro více než tři pětiny dotázaných je pak složité vyjít se současnou výší příjmů, ukázal v pondělí zveřejněný průzkum společnosti CVVM.

Zatímco jako spíše chudou či chudou vidí svou domácnost 35 procent lidí, 59 procent respondentů označilo svou domácnost jako 'ani bohatou, ani chudou'. Jako spíše bohatou ji vnímá pět procent občanů, podíl oslovených označujících svou domácnost za velmi bohatou nedosahuje ani jednoho procenta.

 

<%Anketa220%>

 

Z říjnového průzkumu společnosti STEM. vyplývá, že hranice chudoby pro čtyřčlennou domácnost se dvěma školními dětmi představuje čistý příjem zhruba 18 000 korun měsíčně.

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta na 23 513 korun. Nejvíce brali lidé v Praze, a to 29 142 korun. Nejnižší mzdy naopak ve druhém čtvrtletí pobírali v Karlovarském kraji, kde průměrná mzda byla 19 906 korun.

 

Psali jsme: Dvě třetiny čechů jsou "milionáři" - Kde je hranice bohatsví?

 

Dotazovaní se v průzkumu vyjadřovali i k otázce, jak těžké je pro ně v současné ekonomické situaci vyjít s příjmy. Více než tři pětiny respondentů (63 procent) uvedly, že je pro ně složité vyjít se současnou výší příjmu, 34 procent lidí naopak nemá s hospodařením větší problémy.

Oproti minulému roku se situace nijak významně nezměnila, od roku 2008 je však vidět pozvolný vzestup odpovědí deklarujících potíže při vycházení s příjmem.

Problémy s hospodařením mají častěji ženy, lidé se základním a středním vzděláním bez maturity, respondenti starší 60 let, nepracující důchodci, nezaměstnaní či lidé pracující v dělnických profesích. Z pohledu politické příslušnosti mají problémy častěji voliči ČSSD a KSČM, případně ti, kteří by nešli k volbám.

Naopak bez potíží hospodaří především osoby samostatně výdělečné činné, vysoce kvalifikovaní odborníci, úředníci, absolventi středních škol s maturitou či vysokoškoláci a lidé ve věku 30 až 44 let. Problémy nemají ani voliči ODS a TOP 09

-Filip Nachtmann,Mediafax

Kam dál?

- Důchodci: Jsme chudí, bojíme se že bude hůř a nejsme sami!

- Jak zbohatnout? Jaké jsou vlastně cesty k bohatství?

- Jak žít déle? Musíte být bohatí!

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články