Třetina domácností má podle průzkumu finanční problémy, co rozhoduje?

1. 11. 2010 – 20:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Třetina domácností má podle průzkumu finanční problémy, co rozhoduje?
Nejzranitelnější jsou jednočlenné domácnosti, nejmenší ohrožení vykázaly rodiny se dvěma dětmi, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Za poměrně dobře finančně zajištěnou se považuje zhruba polovina českých domácností, naopak finanční problémy má v současnosti více než třetina rodin. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila společnost STEM.

Za určitě dobře finančně zajištěnou považuje svou domácnost šest procent dotázaných, za spíše zajištěnou 45 procent, dohromady tedy 51 procent. V listopadu 2004 odpovědělo kladně 41 procent lidí a od roku 2007 se podíl kladných odpovědí zvýšil a stabilizoval na hranici 50 procent.

Finanční problémy má nyní 37 procent domácností. Devět procent dotázaných odpovědělo, že problémy "určitě" mají, dalších 28 procent reagovalo, že "spíše ano".

 

<%Anketa220%>

 

Finanční zajištění a žádné problémy uvedlo 45 procent respondentů. Šest procent domácností je sice finančně zajištěných, ale má finanční problémy. Bez zajištění a problémů je 18 procent dotázaných a bez financí a s problémy se potýká 31 procent oslovených.

Dobré zajištění a žádné problémy uvedlo 61 procent studentů, přesně v opačné situace je naopak 16 procent studujících. Zbytek tvoří skupiny vyjadřující stav "spíše ano" nebo "spíše ne".

Důchodců bez zajištění a s finančními problémy je 39 procent, opak uvedlo 36 procent dotázaných.

Více zajištěných lidí bez problémů je mezi zaměstnanci - 45 procent. Problémy a nedostatek financí uvádí 29 procent oslovených.

Nejlépe jsou na tom podnikatelé a živnostníci, kde zajištění a žádné problémy uvedlo 75 procent respondentů. Opačně odpovědělo jen devět procent.

Finanční zajištění a život bez problémů uvedla i téměř pětina (19 procent) nezaměstnaných. Bez peněz a s problémy se naopak potýká 70 procent lidí bez práce.

Nejvíce pociťují problémy rodiny dělníků, nejméně pak rodiny odborných pracovníků.

Pokud jde o dosažené vzdělání, nejhůře jsou na tom domácnosti se vzděláním základním, výrazně lépe rodiny maturantů a nejlépe vysokoškoláků.

Nejzranitelnější jsou jednočlenné domácnosti, nejmenší ohrožení vykázaly rodiny se dvěma dětmi.

STEM provedla výzkum mezi 1. a 9. říjnem na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let. Na otázky odpovědělo 1244 respondentů.

-Dana Rybáková,Mediafax

Kam dál?

- Spoření na důchod si většina Čechů podle průzkumu nemůže dovolit

- Táta z Prahy je většinou lepším otcem ukázal průzkum

- Průzkum: Platební morálka státní správy je lepší než u soukromých firem

- Lidem se už nelíbí pevná pracovní doba, jak jste na tom vy?

- Hospodářská situace je špatná, ale máme dobrou životní úroveň, myslí si lidé

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články