Třetina restaurací po novele zákona zakázala kouření

14. 8. 2010 – 14:56 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Třetina restaurací po novele zákona zakázala kouření
42 procent restaurací uvedlo, že má prostory pro kuřáky i nekuřáky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od začátku prázdnin by již u vchodu zařízení měli lidé vědět, zda vstupují dokuřáckého či nekuřáckého prostředí. Řada restaurací se k této příležitsti rozhodla zařadit mezi nekuřácké.

Kromě téměř třetiny restaurací se k tomu rozhodla i více než polovina hotelových restaurací. Zjistil to průzkum Asociace hotelů a restaurací ČR. Novela problémy nepřinesla, tvrdí hygienici i asociace.

Asociace hotelů a restaurací zatím dostala vyjádření o zařazení od tří set podniků. "Vyplynulo z nich, že v případě hotelových restaurací je jich 56 procent zcela nekuřáckých," uvedl generální sekretář asociace Václav Stárek.

 

<%Anketa160%>

 

Pokud jde o samotné restaurace, cedulku s přeškrtnutou cigaretou nalepili na dveře ve 34 procentech z nich. Kuřáckých je téměř čtvrtina a 42 procent respondentů uvedlo, že má místnost pro kuřáky i stavebně oddělené prostory pro hosty, kteří cigaretový kouř dýchat nechtějí.

V nedávném článku jsme publikovali studii, v níž odborníci upozorňují, že se kuřáci státu nevyplatí - více stůňou a brzy umírají.

Podle Hany Ross z Americké společnosti proti rakovině totiž více stůňou, státu se tedy prodražují náklady na zdravotní péči, kuřáci navíc umírají dřív a Česko tak přichází o obyvatele v produktivním věku.

 

Kam dál?

- Ceny cigaret porostou. Vzroste spotřební daň a stát tak vydělá 2,4 mld korun

- Restaurace se musely zařadit mezi nekuřácké, nebo kuřácké

- Kuřáci se státu nevyplatí - více stůňou a brzy umírají

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články