Trhané maso, lívance i cuketové placky. České dráhy servírují menu, které přebije řízek v ubrousku
8. 7. 2025 – 9:13 | Domácí | Štěpán Bárta | Diskuze:
Zapomeňte na suchý řízek v alobalu – na palubě vlaků Českých drah se teď podává trhané vepřové, cuketové placky i lívance s tvarohovým krémem. Nové letní menu ve vagonech ČD Restaurant láká na jídla, za která by se nemusel stydět ani leckterý podnik na nádraží.
České dráhy servírují léto na talíři
Cestování po Česku právě dostalo nový chuťový rozměr. České dráhy společně s cateringovou společností JLV a Asociací kuchařů a cukrářů ČR představily nové sezonní menu, které bude v nabídce až do konce listopadu. Letní výběr slibuje spojení tradičních chutí s moderní kuchyní – a vypadá to, že tentokrát to opravdu není jen marketingová fráze.
Namísto klasického vývaru s játrovými knedlíčky se v jídelním lístku objevuje tomatový krém s mascarpone, bazalkovým pestem a sýrem Grand Moravia. Hlavní hvězdou nabídky je ale bez debat trhané vepřové maso v BBQ omáčce, podávané s gratinovanými bramborami a pikantním zelným salátem s mrkví a křenem.
„Cílem bylo vytvořit jídla, která budou důstojně reprezentovat naši gastronomii doma i v zahraničí,“ vysvětlil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec. A podle ohlasů se to podařilo – o sezonní jídla je každoročně největší zájem.
Myslí i na vegetariány a mlsné jazýčky
Nové menu ale nezapomíná ani na ty, kteří maso nejedí. Vegetariáni si mohou pochutnat na cuketových plackách s uzeným sýrem, doplněných o šťouchané brambory a marinovanou červenou řepu. A sladká tečka? Lívance s rozvarem z lesního ovoce a tvarohovým krémem. Pokud jste si oblíbili citronový cheesecake z předchozí nabídky, můžete být v klidu – ten zůstal i v nové sezóně.
„Rozhodli jsme se ho ponechat na základě zpětné vazby cestujících, pro které se stal doslova kultovním dezertem,“ uvedla tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová.
Komfort na kolejích i v žaludku
Menu doplňuje stálý sortiment, takže řízek ani svíčková z nabídky nemizí. Zůstává i charakteristická obálka jídelního lístku – grafika Milky Way od výtvarnice Míly Fürstové, která nově hraje žlutozelenými tóny.
České dráhy momentálně vypravují každý den okolo 160 vlaků se službami ČD Restaurant. A přibývá i moderních vozů ComfortJet, které vozí pasažéry do Německa a v budoucnu zamíří také do Vídně, Budapešti či Kodaně. Nové menu tak ochutná stále víc lidí – a jak se zdá, chuť na něj rozhodně bude.
Jestli jste tedy naposledy ve vlaku s nechutí rozbalovali zteplalou housku, možná je čas dát jídeláku Českých drah druhou šanci. Trhané maso a lívance ve vlaku? Tentokrát to není sci-fi.