Tržby českých obchodníků během října rostly, nejvíce internetovým obchodům

5. 12. 2012 – 10:23 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tržby českých obchodníků během října rostly, nejvíce internetovým obchodům
Meziročně rostl nejrychleji prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 19,5 procenta), Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Proti stejnému období minulého roku vzrostly v říjnu maloobchodní tržby v ČR o 2,2 procenta. Za tímto vývojem však stojí zejména o tři dny vyšší počet pracovních dní, po očištění o sezonní vlivy maloobchod o tři procenta klesl, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

"Po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v říjnu reálně meziměsíčně snížily o 1,5 procenta. Zvýšení tržeb zaznamenal prodej jak v motoristickém segmentu, tak v maloobchodě," doplnila ředitelka Odboru statistiky služeb z ČSÚ Marie Boušková.

Meziročně rostl nejrychleji prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 19,5 procenta). V nepotravinářském sortimentu se tržby zvýšily ve všech hlavních skupinách s výjimkou potřeb pro domácnost.

Tržby za počítačová a komunikační zařízení vzrostly o 12,1 procenta, za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 8,1 procenta, za oděvy a obuv o 6,6 procenta a za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží o 6,5 procenta.

Proti tomu i nadále pokračoval nižší prodej potravin v nespecializovaných i specializovaných prodejnách potravin (o 1,9, resp. o 0,1 procenta).

Podle analytika ČSOB Petra Dufka výsledky maloobchodu ukazují, že se prozatím nemění dosavadní nepříznivý trend spotřeby domácností. Ta i nadále klesá v důsledku poklesu reálných příjmů, rostoucí nezaměstnanosti a celkově negativní nálady spotřebitelů. "V maloobchodě se tak v podstatě neodehrává nic nového. Naděje se upírají k Vánocům, avšak ani v tomto případě si nemyslím, že by situace byla lepší než loni. Spíše naopak," odhadl Dufek.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,700 23,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články