Tržby obchodníků v srpnu stouply o téměř tři procenta, pomáhá internet

7. 10. 2010 – 9:47 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tržby obchodníků v srpnu stouply o téměř tři procenta, pomáhá internet
Nejvíce vykázaly růst zejména prodeje přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sezonně neočištěné maloobchodní tržby v ČR v srpnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek zhruba odpovídá tržnímu konsenzu agentury Reuters (+2,7 %).

Sezonně očištěné tržby klesly v srpnu meziměsíčně reálně o 0,9 procenta a meziročně vzrostly o 1,1 procenta. Meziroční růst tržeb bez sezonního očištění o 2,8 procenta byl ovlivněn zejména prodejem motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Částečný vliv měla i skutečnost, že letošní srpen měl o jeden pracovní den více, než ten loňský.

Prodej motorových vozidel přispěl k růstu třemi procentními body, prodej nepotravinářského zboží 0,9 procentního bodu. Naopak negativní vliv měl prodej pohonných hmot (-1,5 p. b.).

V podrobnějším členění vykázaly růst zejména prodeje přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 16,7 %), textilu a obuvi (o 9,4 %), použitého zboží (o 9,1 %), počítačového a komunikačního zařízení (o 8,5 %), výrobků pro kulturu a rekreaci (o 3,5 %), ve stáncích a na trzích (o 0,8 %) a v nespecializovaných prodejnách (o 0,7 %). Naopak klesly ještě tržby podniků prodávajících specializované potraviny (o 4,6 %), smíšený sortiment mimo prodejny, stánky a trhy (o 4,5 %) a výrobky pro domácnost (o 1,1 %).

Meziročně výrazně vzrostly především ceny pohonných hmot (o 12,4 %), podstatně méně pak ceny za léky a zdravotnické potřeby (o 1,1 %). Nejvíce se snížily ceny počítačových a komunikačních zařízení (o 6 %) a použitého zboží (o 5,6 %).

-Tomáš Cížek,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články