Tržby za služby ve druhém čtvrtletí klesly o 10,5 pct

17. 8. 2009 – 9:49 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tržby za služby ve druhém čtvrtletí klesly o 10,5 pct
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Tržby za služby ve druhém čtvrtletí klesly meziročně o 10,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od počátku časové řady za služby, tedy od roku 2006. Celkový výsledek tržeb nejvíce ovlivnil negativní vývoj v dopravě a skladování. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.


Po očištění o sezónní vlivy a pracovní a kalendářní dny se tržby ve druhém čtvrtletí snížily ve srovnání s prvním čtvrtletím reálně o 2,7 procenta a meziročně o 9,9 procenta. Největší podíl na poklesu měly doprava a skladování se čtyřmi procentními body a profesní, vědecké a technické činnosti s 2,7 procentního bodu. Největší propad tržeb zaznamenaly v rámci administrativních a podpůrných činností pracovní agentury, a to o 41,5 procenta.

V dopravě a skladování se snížily tržby meziročně o 12,7 procenta, což bylo nejvíce od počátku časové řady za toto odvětví, tedy od roku 2001. \"Pokles byl způsoben především vývojem v objemově nejvýznamnější pozemní a potrubní dopravě, nižší tržby než loni však vykázaly všechny dopravní obory s výjimkou poštovních a kurýrních činností, kde byl zaznamenán růst tržeb o 2,7 procenta,\" uvedl ČSÚ.

Tržby za ubytování, stravování a pohostinství se snížily o 10,9 procenta, v tom za ubytování o 16,6 procenta a za stravování a pohostinství o 7,7 procenta.

Na poklesu tržeb v informačních a komunikačních činnostech o 4,4 procenta se nejvíce a téměř shodně podílely vydavatelské činnosti, které vykázaly snížení tržeb o deset procent a jejich podíl na celkovém poklesu činil 1,2 procentního bodu. Činnosti ve filmovém průmyslu měly pokles o 27,1 procenta a podíl 1,2 procentního bodu a tržby za telekomunikační činnosti klesly o 2,5 procenta a jejich podíl byl 1,1 procentního bodu. Pouze služby za zpracování dat, hosting a ostatní činnosti, které slouží k poskytování informací, zaznamenaly růst o 3,4 procenta.

Tržby v oblasti nemovitostí ve druhém čtvrtletí klesly o 2,1 procenta, přičemž pronájmy nemovitostí si udržely mírný růst o 0,9 procenta.

Tržby za profesní, vědecké a technické činnosti se snížily o 13 procent. Nejvyšší pokles měla reklama a průzkum trhu (o 19,7 procenta) a architektonické a inženýrské služby (o 12,7 procenta). Mírnějším tempem klesaly účetní a právní služby (o 8,6 procenta) a ostatní profesní, vědecké a technické činnosti, kam patří zejména návrhářské, fotografické a překladatelské služby (o 7,6 procenta).

Tržby za administrativní a podpůrné činnosti se snížily o 15,1 procenta. Pokračoval propad tržeb pracovních agentur (o 41,5 procenta) a výrazně se snížily i tržby cestovních kanceláří (o 16,9 procenta) a za administrativní a kancelářské činnosti (o 12,4 procenta). Firmám v oblasti pronájmu a operativního leasingu se oproti minulému roku snížily tržby o 7,1 procenta a bezpečnostním agenturám o 5,9 procenta. Nejmenší pokles vykázaly úklidové a kombinované služby, a to o 1,6 procenta.


Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články