Turisté se vracejí do Česka, radují se hlavně vlastníci lázní

7. 11. 2012 – 13:50 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Turisté se vracejí do Česka, radují se hlavně vlastníci lázní
Lázeňská zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 224 tisíc hostů, a to především díky velkému zájmu zahraničních hostů. Těch přijelo do českých a moravských lázní o 28,4 procenta více než loni. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úspěšnou sezonu zaznamenali ve třetím čtvrtletí čeští hoteliéři, v hromadných ubytovacích zařízeních se proti loňskému roku zvýšil počet přenocování hostů o 7,8 procenta na 15,3 milionu. Celkově v tomto období přijelo o 10 procent více hostů než vloni, informoval ve středu Český statistický úřad.

Meziroční růst vykázaly téměř všechny kategorie hromadných ubytovacích zařízení. Počet přenocování ve všech typech hotelů se průměrně zvýšil o 6,9 procenta, v penzionech o 5,2 procenta a v kempech dokonce o 17,1 procenta.

V regionálním členění vykázala nejvyšší růst ubytovací zařízení v Ústeckém kraji o 21,8 procenta, dále v kraji Karlovarském a Moravskoslezském. Pouze u dvou krajů, a to u Olomouckého a Jihomoravského, proti loňskému roku počet přenocování poklesl.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 4,9 milionu hostů. Hotely zaznamenaly zvýšený zájem hostů o 8,6 procenta, penziony o 10,3 procenta a kempy až o 18,5 procenta. Právě letošní letní sezona byla pro provozovatele kempů velice úspěšná. Přijelo do nich o 115 tisíc více hostů než loni.

Regionálně přibylo návštěvníků ve všech krajích České republiky. Nejvíce tomu bylo v Ústeckém (o 19,1 procenta), Jihočeském a Plzeňském kraji. Nejmenší meziroční nárůst vykázal kraj Jihomoravský (1,2 procenta).

Největší skupinu hostů ze zahraničí tvořili již tradičně občané Spolkové republiky Německo. Ve sledovaných zařízeních se jich celkem ubytovalo 440 tisíc a strávili zde necelých 1,4 milionu nocí. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili hosté z Ruska (184 tisíc). Na třetím místě se umístili Poláci. Více než sto tisíc návštěvníků přijelo také ze Spojených států amerických, Slovenska a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Lázeňská zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 224 tisíc hostů, a to především díky velkému zájmu zahraničních hostů. Těch přijelo do českých a moravských lázní o 28,4 procenta více než loni. Většina nerezidentů zamířila do Karlovarského kraje. Zahraniční hosté meziročně také prodloužili své lázeňské pobyty (průměrně o dva dny), domácí návštěvníci je naopak o 2,4 dne zkrátili.

Pokoje v hotelech a penzionech byly využité ze 49,9 procenta. Nejvyššího využití ze všech kategorií hotelů dosáhly hotely pětihvězdičkové. Pokles zaznamenaly tříhvězdičkové hotely a také penziony.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články