Učitelé dostanou od listopadu přidáno. Možná jen na oko

20. 10. 2015 – 21:28 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Učitelé dostanou od listopadu přidáno. Možná jen na oko
zdroj: freeimages.com

Už od příštího měsíce by měli učitelé dostat podle nařízení vlády přidáno. Těšili se v průměru na tisíc korun navíc. Jenže se zdá, že zvýšení mzdy bude jen na oko. To, co jim ředitelé škol přidají povinně na pevné částce platu - jim totiž na doporučení krajů v řadě případů už v září vzali na osobním ohodnocení.

Ze zhruba 28 000 korun průměrného učitelského platu na 29 tisíc. O 3,3 procenta, tedy necelou tisícikorunu by měli dostat učitelé na výplatní pásce navíc.

Premiér Bohuslav Sobotka se dušuje, že přísluščné peníze budou uvolněny z rozpočtu ministerstva školství. Jenže na rozdíl od premiéra ředitelé škol a učitelé zvýšení mzdy tak optimisticky nevidí. Ministerstvo školství sice dává na školy peníze, přerozděluje je ale kraj.

A některé kraje se na navyšování mezd učitelů evidentně připravovaly už v září. Školám zaslaly dopis, v němž vyzývají ředitele k "hospodárnosti". Tedy k tomu, aby šetřili, kde se dá. Nejčastěji tak bohužel na osobním ohodnocení učitelů.

Nejdříve tedy bylo ředitelům škol doporučeno, aby osobní ohodnocení učitelům snížili. Tak aby jim mohli, v souladu s případným nařízením vlády, v listopadu přidat. Ve výsledku tak budou mít mnozí učitelé stejně. O tom, že se ve školství o zvyšování platu spíše mluví, než aby bylo vidět na výplatních páskách - vědí své i politici, kteří sami učili, nebo školu stále vedou.

Lepší by to pro učitele mohlo být snad příští rok, kdy by na jejich platy měly jít skoro dvě miliardy navíc.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články