Učitelé přijdou o 560 korun měsíčně

2. 4. 2012 – 16:07 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Učitelé přijdou o 560 korun měsíčně
Němec svůj krok hájí tím, že jakkoli s ním nesouhlasí, neměl na výběr, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kvůli zavázání téměř dvou miliard korun v prostředcích pro regionální školství učitelé přijdou v průměru o 560 korun měsíčně, nepedagogičtí pracovníci zhruba o 310 korun. V pondělí to uvedl 1. náměstek ministra školství Ladislav Němec, který po odchodu Josefa Dobeše (VV) převzal vedení rezortu.

Před dopadem škrtů varoval ještě v ministerské funkci právě Dobeš, a když ho ostatní ministři na vládě přehlasovali, rezignoval. Ještě než funkci oficiálně opustil, muselo ministerstvo návrh vázání odeslat šéfovi státní kasy Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). "To je něco, co bych nepodepsal. Takže to samozřejmě podepisoval pan 1. náměstek," uvedl v pátek Dobeš. (Čtěte: České školství musí opustit 17 tisíc lidí)

"Vázání v tuto chvíli nebylo možné provést jinak než ho rozdělit na částku 600 milionů korun z financování vysokých škol (investiční činnost) a 1,9 miliardy korun z regionálního školství na vázání mzdových prostředků," zmínil Němec a dodal: "Toto vázání v konečném důsledku způsobí, že průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků se sníží přibližně o částku 560 korun a nepedagogických pracovníků o 310 korun."

Němec svůj krok hájí tím, že jakkoli s ním nesouhlasí, neměl na výběr. "Rozhodně nechci být ten, kdo se podepíše pod snížení platů ve školství. Čekám pouze do nástupu nového ministra," dodal nynější šéf rezortu školství. Kvůli co nejmírnějšímu dopadu na snížení platů pedagogů a nepedagogů se chce ještě sejít s rozpočtáři krajských úřadů a projednat s nimi všechny možnosti.

Podle koaliční smlouvy měla vláda letos do regionálního školství přidat čtyři miliardy korun. Ministr Dobeš sice zůstal s výší rozpočtu celého rezortu meziročně na svém, učitelům ale peníze navíc našel. Po březnovém rozhodnutí kabinetu Petra Nečase (ODS) o zavázání 2,5 miliardy korun v rozpočtové kapitole ministerstva školství ovšem prohlásil, že jinde než na pedagozích nebo vysokých školách peníze prostředky ušetřit nejdou.

"Je potřebné, abychom jako společnost dali všem žákům a studentům ve všech regionech získat kvalitní vzdělání," navázal předseda ekonomické rady Jan Švejnar. "Dal bych důraz na kvalitu, středně nebo dlouhodobě se právě tam musíme zorientovat," prohlásil ekonom.

"Bylo by nešťastné, kdyby došlo k plošnému škrtnutí platů učitelům, protože to jsou pilíře úspěchu v této oblasti. Pokud nebudeme schopni získávat kvalitní učitele, aby kvalitu výuky udrželi a zvýšili dál, tak nebudeme schopni zrealizovat tento hlavní cíl," dodal Švejnar.

Vylepšení finanční situace na rezortu školství si jako podmínku stanovila strana Věci veřejné, která má podle dohody koaličních stran rezort znovu obsadit. Vedení strany bude v úterý rozhodovat o tom, jestli kabinet raději neopustí.

Jméno oficiálního kandidáta na nového ministra VV zatím nevybraly. Neoficiálně ale představitelé stany zmiňují jako možné adepty místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou, místopředsedkyni strany Dagmar Navrátilovou nebo poslance Milana Šťovíčka.

-Jan Kálal | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články