Ujet od dopravní nehody nemusí být takový problém

20. 3. 2014 – 19:14 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ujet od dopravní nehody nemusí být takový problém
Nelze trestat spolujezdce při malé dopravní nehodě za přestupek, který dopadá pouze na ty dopravní nehody, u nichž dojde k řádově závažnějším následkům. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud řidič ujede od malé dopravní nehody, nedopouští se přestupku podle § 125c odst. 1 písm. i) bod 4 zákona o provozu pozemních komunikací, protože ten dopadá pouze na dopravní nehody, u nichž dojde k závažným následkům (smrt, zranění nebo škoda přesahující částku 100 000 Kč).

Neznamená to však, že nemůže být obviněn z přestupku jiného, konkrétně podle § 125c odst. 1 písm. k) (jiné porušení zákona).

Zástupce veřejné ochránkyně práv se zabýval případem stěžovatele, který byl účastníkem malé dopravní nehody, ale jen jako spolujezdec, nikoli jako řidič, který nehodu způsobil. Vůz, v němž se stěžovatel jako spolujezdec nacházel, narazil při výjezdu z parkoviště do zaparkovaného vozidla bez řidiče. Viník nehody z místa ujel, díky svědectví kolemjdoucích se však podařilo vozidlo dopátrat.
Vlastník vozidla (otec stěžovatele) uvedl, že v daný den svěřil vozidlo svému synovi (stěžovateli). Ten vypověděl, že ve vozidle byl jen jako spolujezdec.

I přes tyto skutečnosti byl stěžovatel jako spolujezdec úřady shledán vinným z přestupku podle § 125c odst. 1 písm. i) bod 4 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Stěžovatel se odvolal, ale jeho odvolání bylo zamítnuto.

Zástupce ochránkyně se se závěry úřadů neztotožnil, neboť má za to, že nelze trestat spolujezdce při malé dopravní nehodě za přestupek, který dopadá pouze na ty dopravní nehody, u nichž dojde k řádově závažnějším následkům. Není ale vyloučeno, že by dotyčný nemohl být uznán vinným z jiného přestupku podle § 125c odst. 1 písm. k). Ve vztahu ke spolujezdci je však i tento postup diskutabilní, a to s ohledem na naplnění dalších znaků přestupku.

Zástupce ochránkyně tak dospěl k závěru, že úřady rozhodly nesprávně. Ministerstvo dopravy se s názorem zástupce ochránkyně ztotožnilo a rozhodnutí krajského úřadu zrušilo v přezkumném řízení.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články