Unie zřídí nový fond na pomoc začínajícím podnikatelům a nezaměstnaným

8. 7. 2009 – 1:46 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Unie zřídí nový fond na pomoc začínajícím podnikatelům a nezaměstnaným
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Brusel zřídí fond, z něhož si nezaměstnaní a začínající podnikatelé budou moci půjčit až 25 tisíc eur. Do tohoto systému během čtyř let 100 milionů eur.


Tisíce lidí po celé Unii tento rok přišly o práci v důsledku recese; ta navíc způsobila vysychání bankovních fondů určených na půjčky pro podnikatele, kteří tak jen obtížně shání peníze na zakládání nových firem.

-
Firmy: Ženy na mateřské dovolené chtějí často pracovat
- Brigády pro studenty: Brigádnící pozor na jiné pracovně právní vztahy
- Firmy: S penězi zmizely i dobré vztahy
- Firmy: Získejte na opravu nebo výstavbu podnikatelských nemovitostí dotace
- podnikání: Senát posvětil zkrácení odpisů majetku
- 150 milionů korun si rozdělí vynálezci, podnikatelé a výzkumníci

Evropská investiční banka (EIB) proto s vypuknutím krize spustila několik programů zlepšujících dostupnost půjček pro automobilový průmysl, výzkum a vývoj, projekty zaměřené na energetickou účinnost a také pro malé podnikatele.

Šéf EIB Philippe Maystadt v únoru prohlásil, že první pokus o založení fondu poskytujícího půjčky drobným firmám (microfinance) skončil neúspěchem, neboť se mezi členskými státy nenašlo „dostatek solidarity“. Vlády tehdy uvolnění peněz podmiňovaly příliš striktními pravidly.

Maystadt však už na začátku roku zdůraznil, že „mikropůjčky“ patří mezi hlavní priority EIB. Do kategorie „mikropodniků“ se zpravidla počítají firmy zaměstnávající méně než 10 lidí. Tyto subjekty tvoří 91% všech unijních firem.

Systém bude spuštěn příští rok

Evropská komise včera představila plán pomoci nezaměstnaným: ve fondech distribuovaných bankami (včetně EIB) a neziskovými organizacemi se sejde více než 500 milionů eur. Brusel celý systém, který bude půjčky a garance poskytovat na základě individuálních žádostí, spustí od příštího roku (fungovat by měl celkem 4 roky).

Sto milionů eur, to je částka vyčleněná pouze na půjčky drobným podnikatelům. Nejedná se přitom o nové veřejné výdaje, nýbrž o peníze, které pocházejí z již existujících fondů.

Balík peněz má pomoci lidem bez práce, začínajícím podnikatelům, zkrátka těm, kteří jsou v současnosti nejvíc postiženi neochotou bank poskytovat půjčky. Jak zdůrazňuje Komise, jsou to právě ty nejmenší podnikatelské subjekty, koho tento problém nejvíce tíží.

Podle komisaře pro zaměstnanost a sociální otázky Vladimíra Špidly Unie za podnikatele přebere „primární riziko“ a zajistí jim počáteční finance, případně garance, přičemž „sekundární riziko“ přijme EIB a další investoři, kteří budou profitovat z většího zabezpečení svých investic díky unijním penězům.


Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články