AMD má novou technologii pro větší cache
zdroj: tisková zpráva

AMD má novou technologii pro větší cache

22. 1. 2006 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Z technického hlediska zaostávají v současné době procesory AMD za těmi od Intelu pouze v jediné věci.

A tou je velikost vyrovnávacích pamětí druhé úrovně, tzv. L2 cache. Intel už má v prodeji desktopové procesory, které mají celkem 4 MB cache a serverové procesory, které mají více než 8 MB cache. Ale drtivá většina desktopových procesorů AMD má jen 1 MB cache a jejich serverové ekvivalenty jen o málo více než 2 MB cache.
K čemu vlastně taková vyrovnávací paměť v procesoru slouží? A proč je její velikost podstatná? Obecně je výkon procesoru velmi malý, pokud jeho pipeline není plynule zásobovaná daty. Jenomže operační paměť je k takovému účelu pomalá a hrozí, že procesor nedostane požadovaná data včas a bude nucen pracovat naprázdno. Proto je mezi pipeline a operační paměť vložena paměť vyrovnávací. Zajišťuje přísun dat plynoucích ven a dovnitř a tvoří jí velmi rychlá paměť typu SRAM, která je umístěna přímo v čipu. Bohužel z toho důvodu jí není možné donekonečna zvětšovat, neboť už při velikosti 1 MB, což je dnešní procesory běžná velikost, zabírá přes polovinu plochy čipu.

AMD proto uzavřelo kontrakt s Innovative Silicon Inc. Firmou, která vyvinula typ "bez-kondenzátorových" a jedno-tranzistorových pamětí DRAM (zero-capacitor memory, Z-RAM), které dovolují až 5x zvětšit velikost cache. A to bez toho, aby se zvětšila velikost jádra procesoru. AMD musí ještě provést všechny potřebné testy, ale pokud dopadnou dobře, mohla by se cache procesorů Athlon 64 zvednout v ideálním případě z jednoho na 5 nebo z dvou na 10 MB. Intel na tuto technologii pravděpodobně nedosáhne, neboť vyžaduje výrobní proces SOI, který používá jen AMD.

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články