Unipetrol slaví 70let, oslaví to úsporami a propouštěním zaměstnanců

20. 5. 2009 – 10:31 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Unipetrol slaví 70let, oslaví to úsporami a propouštěním zaměstnanců
Foto: Unipetrol | zdroj: NašePeníze.cz

Unipetrol RPA si včera připomněl 70. výročí zahájení výroby v litvínovském průmyslovém areálu. Historie litvínovské chemičky se datuje od roku 1939. Ve vybrané lokalitě, katastru obce Záluží, byla 5. května toho roku zahájena výstavba první tamější rafinérie. První tuny syntetického benzínu byly vyexpedovány o tři roky později.


Vedení společnosti při příležitosti oslav narozenin představilo krizová opatření pro nadcházející roky, jehož součástí je snížení stavu zaměstnanců o osm procent.

Historie tohoto areálu jakoby mapovala historii střední Evropy se všemi změnami a zvraty“ říká předseda představenstva a generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Urbanowicz.

- Práce: Krize nekrize, odborníci chybí stále v mnoha oborech
- Bez práce je stále více lidí, nezaměstnanost je nejvyšší od ledna 2007
- Češi jsou při změně práce opatrnější, zajímá je finanční stabilita

Společnost jen za první čtvrtletí letošního roku vykázala ztrátu 150 milionů korun. Proto vedení hodlá dva roky šetřit a pak se uvidí, co bude dál. „Společnost má před sebou těžká léta, proto musíme řadu věcí omezit,“ řekl Urbanowicz s tím, že v nejbližší době sníží náklady na údržbu, již zmrazila mzdy a chce snížit stav zaměstnanců o 8 procent. V současnosti Unipetrol zaměstnává 3 997 lidí. Do konce května skončí provoz oxoalkoholu a hodlá prodat v období let 2009 – 2010 skládku odpadů Celio.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články