Úplatkářům, kupcům s voličskými hlasy a za pletichaření při zadávání zakázek se zpřísní tresty

8. 10. 2011 – 11:40 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úplatkářům, kupcům s voličskými hlasy a za pletichaření při zadávání zakázek se zpřísní tresty
Nejvyšší sazba v případě škody velkého rozsahu zůstane na 12 letech odnětí svobody | zdroj: NašePeníze.cz

Za uplácení, kupčení s voličskými hlasy a za pletichaření při zadávání veřejné zakázky se zpřísní tresty. Novelu trestního zákoníku, která tyto změny zavádí, schválila v pátek jednoznačně horní parlamentní komora.

Podle platného zákona není možné kupčení s hlasy postihnout. Senátem schválená úprava ale počítá s tím, že bude hrozit tříletý pobyt za mřížemi každému, kdo by jinému poskytl majetkový prospěch za to, že bude volit nebo hlasovat v referendu v rozporu se svou vůlí.

Norma zavádí také tvrdší tresty za přijímání úplatků nebo pletichy při zadávání veřejné zakázky či soutěže. Místo současných osmi let by pachatel mohl jít do vězení až na deset let.

TIP: Čeští multimilionáři chtějí bojovat proti korupci vlastními penězi

"Zpřísňuje se postih korupce, respektive zvyšují se sazby v případě, že korupci realizují úřední osoby," vysvětlil v Senátu k novele ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Horní hranici základní trestní sazby za zneužití pravomoci úřední osoby zvyšuje novela ze tří na pět let vězení.

Nejvyšší sazba v případě škody velkého rozsahu zůstane na 12 letech odnětí svobody. Až tři roky vězení pak budou hrozit úředníkům za pletichy v insolvenčním řízení.

Předloha umožňuje také práci tzv. agentů – provokatérů. Ti budou pocházet z řad policistů a jejich úkolem je odhalovat úplatkářství. Soudům norma umožňuje vydat příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu za cílem odhalování korupčního jednání.

Předloha počítá také s rozšířením domácího vězení jako alternativního trestu. Umožní propustit vězně odsouzené za méně závažné trestné činy do domácího vězení. Z 23 tisíc odsouzených by mohlo jít do domácího vězení až sedm tisíc lidí.

"Provazují se lépe alternativní tresty s možností uložení domácího vězení, lépe se upřesňují podmínky realizace trestu obecně prospěšných prací a umožňuje se, aby v případě, že osoba nedodrží trest domácího vězení, aby automaticky nenastoupil výkon trestu odnětí svobody, ale aby zde byla ještě jiná alternativa právě v podobě obecně prospěšných prací," uvedl Pospíšil ke změnám v trestním zákoníku.

V rámci potírání dětské pornografie novela zakazuje zobrazování nevhodné nahoty nejen dětí, ale i osob, které se jeví být dítětem.

Změnu trestního zákoníku schválil v pátek Senát drtivou většinou 53 hlasů, nikdo nebyl proti, pouze dva senátoři se hlasování zdrželi. Novelu tak dostane k podpisu prezident.

-Tomáš Paták, Karolína Brožová | MED

Kam dál?

- V Česku není korupce. Je to normální krádež říká ekonom Tomáš Sedláček

- Co dělat s korupcí? Nic, myslí si lidé

- Firmy a korupce - Kam až jsme schopni zajít pro získání zakázky

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články