Úřady práce firmám jen v lednu rozdaly pokuty za desítky milionů

11. 2. 2013 – 11:46 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úřady práce firmám jen v lednu rozdaly pokuty za desítky milionů
Inspekce v lednu řešila 4330 pracovních úrazů. V devíti případech zaměstnanec úraz nepřežil. Foto: Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Státní úřad inspekce práce provedl v lednu u zaměstnavatelů 2771 kontrol. Za porušení předpisů navrhly oblastní inspektoráty práce pokuty ve výši 31,413 milionu korun, v pondělí o tom informovala Ivona Foltisová z kancelář generálního inspektora.

"Nejvíce z celkové částky zaplatili podnikatelé, kteří někoho nelegálně zaměstnali," upřesnila Foltisová. V lednu úřad kontroloval přes tisíc podnětů, kdy se potenciálně porušovaly podmínky bezpečnosti práce. "Počet podnětů, kdy nás někdo upozorní na porušování podmínek bezpečnosti práce, má již několik let stoupající tendenci a předpokládáme, že stejný trend bude pokračovat i v roce 2013," doplnila mluvčí.

Inspekce v lednu řešila 4330 pracovních úrazů. V devíti případech zaměstnanec úraz nepřežil. Do kategorie závažných pracovních úrazů s hospitalizací delší než pět dnů se dostalo 135 zaměstnanců.

"V letošním roce se chceme zaměřit zejména na prevenci před úrazy způsobenými elektrickým proudem. Nehodové události u elektrických zařízení o vyšším výkonu a napěťové úrovně jsou často spojené se závažnými následky a uživatelé k nim již téměř ztrácejí potřebný respekt," řekl na závěr Foltisová.

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články