Úřednící podávali majetková přiznání. Jak to dopadlo?

3. 7. 2013 – 22:53 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úřednící podávali majetková přiznání. Jak to dopadlo?
Celkově se dá představitelům vedení nejvyšších státní institucí k dobru přičíst pouze jediné. Svá majetková přiznání odevzdávají v předstihu a zpravidla nečekají na poslední chvíli jako velká část poslanců. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Lhůta na podání majetkového přiznání vypršela nejvyšším státním úředníkům koncem minulého měsíce. Do nynějška zpracovala knihovna Parlamentu České republiky cca 75 procent ze všech 280 podaných dokumentů. Podívejte se topí v dluzích a kdo navzdory krizi je za vodou!

Nejlépe si podle výpisu majetkových přiznání v loňském roce vedl předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek, který si vloni spolu s manželkou polepšil hned o dva luxusní byty, z nichž jeden pořídil za 7 445 887 korun a druhý zhruba o 400 tisíc korun levněji.

K tomu do společného jmění přihodil ještě sklípek za 100 tisíc korun a automobil za 1 390 000 korun. Kromě nabytého majetku se mu také podařilo zbavit se téměř dvou milionového dluhu, který měl na svém majetkovém přiznání před rokem. Celkem si tak polepšil o hmotný majetek za téměř 16 milionů korun, zatímco mu přibyla jedna hypotéka za 3,1 milionu.

Špatně se zřejmě nemá ani staronová předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová. Té do společného jmění manželů přibyl dům včetně pozemku a zahrady za 8,8 milionu korun. Hypotéku přitom podle všeho nepotřebovala.

Trošku závidět loňský profit svým kolegům tím pádem může člen NKÚ Petr Neuvirt, který má rozeseté dluhy do všech světových stran. Například u UniCredit Bank má nesplacený závazek za 769 tisíc korun, Zuno Bance dluží 116 tisíc a dalších 125 tisíc musí ještě zaplatit Home Creditu. Aby toho nebylo málo, bezmála 100 tisíc korun po něm bude chtít za půjčky také City Bank.

Celkově se dá představitelům vedení nejvyšších státní institucí k dobru přičíst pouze jediné. Svá majetková přiznání odevzdávají v předstihu a zpravidla nečekají na poslední chvíli jako velká část poslanců.

Mezi těmi se těší největšímu zájmu zajisté majetkové přiznání Karla Schwarzenberga (TOP 09), který stále splácí hypotéku u ČSOB za více než 12,5 milionu korun. Na druhou stranu na jeho konta vloni přiteklo 11,1 milionu za pronájem nemovitostí, nezanedbatelných 580 tisíc za důchod, ale také prodal akcie Respekt Publishing za dva miliony.

Za pozornost jistě stojí tak poslanec a pražský exprimátor Pavel Bém, který si pořídil luxusní automobil za 1,14 milionu korun. Jak jinak, bez leasingu. Případně zajímavý je i ministr spravedlnosti v demisi Pavel Blažek (ODS), ten dlužící 5,6 milionu.

O tom, kdo by se měl z finančního hlediska nejvíce obávat předčasných voleb, kdo je naopak za vodou i bez poslaneckého platu díky své právní praxi nebo profesorskému platu či kdo podpořil stát zakoupením spořících dluhopisů od ministerstva financí, se dočtete na Mediafaxu v nejbližších dnech hned poté, co sněmovní knihovna zpracuje i poslední majetková přiznání a odtajní nám například dokumenty Karolíny Peake (LIDEM) nebo Víta Bárty (Věci veřejné).

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články