USA chce eurozóně pomoci, bojí se dopadů na svou ekonomiku

23. 10. 2011 – 19:44 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

USA chce eurozóně pomoci, bojí se dopadů na svou ekonomiku
Spojené státy mají zájem na stabilizaci eurozóny, protože problémy Evropy ovlivňují i americkou ekonomiku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

merický prezident Barack Obama během čtvrteční videokonference s lídry Evropské unie slíbil pomoc eurozóně. Detaily si státníci upřesní na setkání skupiny G20 na začátku listopadu, informovala o tom agentura Reuters.

Obama jednal o krizi evropské měny s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

"Plně si uvědomují závažnost problémů v eurozóně a usilovně pracují na nalezení komplexního řešení problému, které bude politicky prosaditelné," prohlásil Obama.

Francie a Německo, ekonomicky nejsilnější státy eurozóny, již delší dobu hledají cestu z krize, která obchází měnovou unii. Momentálně mají evropští lídři největší starosti s Řeckem, které stojí na prahu bankrotu.

Problémy se zadlužením mají i další země, například Portugalsko a Itálie. Krize zasáhla i finanční sektor.

Obama věří, že řešení se podaří najít na summitu ekonomické skupiny G20, který se koná ve Francii 3. a 4. listopadu. "Shodli jsme se, že budeme pokračovat v jednání při přípravách na setkání G20 v Cannes na začátku listopadu," uvedl Bílý dům.

Spojené státy mají zájem na stabilizaci eurozóny, protože problémy Evropy ovlivňují i americkou ekonomiku. To potvrdil i předseda Federálního rezervního systému Ben Bernake při čtvrtečním vystoupení před senátory za Demokratickou stranu. Sdělil jim, že řecká krize skutečně má dopad na hospodářství USA.

-Anna Francová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články