Ušetřit můžete i na jídle a přes to jíst zdravě

2. 1. 2010 – 11:15 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ušetřit můžete i na jídle a přes to jíst zdravě
Ilustrační foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Krize ovládla celý svět, nás nevyjímaje. Sice to neznamená, že bychom se automaticky propadli do chudoby, ale mnozí přišli o práci a musí vyžít z méně peněz, anebo nás krize prostě donutila méně utrácet z obavy o další existenci.


A jako vždy v podobných situacích první přichází na řadu omezení výdajů za jídlo. Jak ale nakrmit celou rodinu, aby to nezruinovalo už tak napnutý rozpočet a aby jídlo bylo kvalitní a navíc dobře chutnalo a prospělo našemu zdraví?

Čtěte také:

- Při nákupech potravin nás řídí slevy v letácích i kvalita
- Za bydlení a potraviny utrácíme nejvíc
- Důležité změny od ledna 2010, které se dotknou našich peněženek


Věřte, je to možné. I zdravé vaření může být za málo peněz, mnohdy totiž vyjde laciněji než běžné pokrmy, na které jsme byli zvyklí. Zdravá výživa neznamená, že suroviny na její přípravu musí být drahé. Stačí vybrat několik vhodných receptů z racionální výživy nebo se podívat, co vařily naše babičky. Ty uměly vařit levně a zdravě, proto také nebylo v minulosti tolik civilizačních onemocnění. Ne všechna levná jídla totiž znamenají automaticky riziko infarktu.

Ale podívejme se blíže alespoň na některé pokrmy, které příliš nezatíží vaši peněženku a přitom obsahují základní živiny a jsou i zdravé.

V první řadě je teď levná zelenina i ovoce – a to je základ zdravé stravy. Proto do své kuchyně zařaďte pokrmy, které jsou převážně zeleninové, můžete je doplnit kuřecím masem. Zdravě se stravující lidé jedí dostatek rýže, luštěnin, sóji. Například právě sója a fazole nejsou vůbec drahé, zato jsou chutné a dají se upravovat na spoustu způsobů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články