Ústavní soud zrušil škrty u stavebního spoření. Celé podpory se ale dočkat nemusíte!

1. 5. 2011 – 20:51 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ústavní soud zrušil škrty u stavebního spoření. Celé podpory se ale dočkat nemusíte!
Nález Ústavního soudu vzbudil řadu emocí a názorů. Někdo rozhodnutí soudců vítá, jiný s ním nesouhlasí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ústavní soud zrušil škrty ve státní podpoře stavebního spoření. S nimi i zdanění státního příspěvku 50% daní za rok 2010. Klienti se ale celého státního příspěvku dočkat nemusí! Proč?

Ústavní soud vyhověl stížnosti ČSSD na neústavní postup při schvalování změn ve státní podpoře stavebního spoření, kdy koalice využila stavu legislativní nouze, aby změny prosadila včas. Zároveň zrušil 50% zdanění státního příspěvku ze stavebního spoření. Klienti se ale přesto možná nedočkají celé státní podpory. Proč?

Stát již státní příspěvek stavebním spořitelnám odeslal a ty ho na účty svých klientů připsaly. V poloviční výši. Rozhodnutí Ústavního soudu by se tedy muselo vztahovat na zákon zpětně, tedy nikoli od doby vyhlášení nálezu ve sbírce zákonů. A výrok Ústavního soudu v tomto směru není zdaleka jednoznačný.

V prvé řadě část týkající se zdanění státního příspěvku Ústavní soud ruší ke dni vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů. Na druhé straně ve formulaci výrokové části nálezu píše: " Poněvadž k předmětným srážkám daně dochází právě v tomto období, zvažoval Ústavní soud možnost zrušit v této části napadený zákon již ke dni jeho účinnosti. K takovémuto kroku ale nepřistoupil."

Ovšem dále uvádí: "Případné vyhlášení tohoto nálezu ve Sbírce zákonů až poté, co došlo ke sražení daně ve smyslu napadeného zákona, by vzhledem k legitimnímu očekávání dotčených účastníků stavebního spoření nemohlo mít vliv na možnost uplatnění jejich nároku na vyplacení státní podpory za rok 2010 v jeho plné výši. Jejich nárok nebyl napadeným zákonem dotčen. Ústavní soud tedy přistoupil ke zrušení této části napadeného zákona ke dni jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů."

<%Anketa55%>

Zdá se tedy, že by ministerstvo financí mělo státní příspěvek doplatit. Podle vyjádření Ondřeje Jakoba, tiskového mluvčího ministerstva financí, ministerstvo zatím k usnesení Ústavního soudu stanovisko nepřijalo. Nález Ústavního soudu musí nejprve analyzovat právníci ministerstva.

Stavební spořitelny již státní příspěvky na účty připsaly k 20. dubnu 2011. Ústavní soud ve včera zveřejněném nálezu datuje své rozhodnutí k 19. dubnu 2011. Ovšem ve Sbírce zákonů nález vyjde až v příštích dnech. Stát tak státní příspěvek zdanil dle ke dni vyhlášení zákona podle platné legislativy.

Pokud by se ministerstvo financí rozhodlo státní příspěvek nedoplatit, doporučoval Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, ve svém ústním komentáři k vyhlášení nálezu obrátit se na obecné soudy, které by pravděpodobně nárok střadatelů potvrdily.

Je velmi pravděpodobné, že státní příspěvek bude klientům stavebních spořitelen doplacen. V nedávná historie ovšem shromažďuje nemálo případů, kdy se nálezy Ústavního soudu míjí účinkem. Kupříkladu ve věci regulace nájemného. A ani obecné soudy nemusí nález Ústavního soudu respektovat, jak dokládá případ pana Jošta.

Ostatní změny ve stavebním spoření Ústavní soud zrušil z důvodu zneužití stavu legislativní nouze. Není ani překvapením, že stejně jako v případě obdobného balíku zákonů zahrnujícího snížení platů poslanců, ponechal lhůtu na nápravu - tedy na přijetí pravděpodobně stejných zákonů znovu, standardní cestou. Lhůtu má koalice do konce roku.

Názory na nález Ústavního soudu

Nález Ústavního soudu vzbudil řadu emocí a názorů. Někdo rozhodnutí soudců vítá, jiný s ním nesouhlasí. A Miroslavu Kalouskovi jistě dělá těžkou hlavu - a těžší výdaje státního rozpočtu. "O těchto šest miliard korun dostane někdo méně, protože se nevyberou," prohlásil ministr financí.

"V ČR se stalo módou mluvit o tom, jestli se ten či onen ústavní činitel pohybuje v rámci Ústavy, na hraně Ústavy, za hranou Ústavy. Já bych chtěl říci, že dnešní rozhodnutí Ústavního soudu jednoznačně sděluje, že Ústavní soud se pohybuje mimo ústavu a že vstoupil do čisté politiky," komentoval usnesení soudu Václav Klaus, prezident republiky, z návštěvy Černé hory.

"Je to podle mě dobře, protože kdyby změny vlády zůstaly v platnosti, znamenalo by to, že stát nerespektuje pravidla, která si sám stanovil. Zvláštní daň byla totiž klasickým obcházením zákona. Díky Ústavnímu soudu stále žijeme v právním státě," uvedl Vladimír Pikora z Next Finance, ale dodal: "Z jednoho pohledu je dnešní rozhodnutí špatnou zprávou. [...] Původně se zdálo, že vláda rozpoutá reformní hurikán. Místo toho to dnes vypadá jen na bouři ve sklenici vody. Takže se reformy rozplývají."

Je velmi pravděpodobné, že po zrušení mimořádného zdanění státního příspěvku stavebního spoření bude zrušena i daň z fotovoltaických elektráren.

-Petr Zámečník, Hypoindex.cz | Čtěte také: Pyrrhovo vítězství stavebních spořitelen

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články