Útlum české ekonomiky by měl v dalších čtvrtletích zmírnit

11. 6. 2009 – 1:47 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Útlum české ekonomiky by měl v dalších čtvrtletích zmírnit
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká ekonomika v prvním třech měsících roku meziročně i mezikvartálně klesla o rekordních 3,4 procenta, zatímco inflace v květnu dosáhla dvouletého dna 1,3 procenta. Česká národní banka (ČNB) předpovídala v poslední, květnové prognóze pokles HDP o 2,5 procenta a květnovou inflaci ve výši 1,2 procenta. Inflační cíl banky se příští rok sníží na 2 procenta plus/minus procentní bod ze současných 3 procent.


Podle členky bankovní rady Evy Zamrazilové. by se měl útlum ekonomiky v dalších čtvrtletích zmírnit, když oživení Německa, klíčového trhu pro české firmy, by mohlo být s velice mírnou dávkou optimismu relativně rychlejší než v jiných evropských zemích.

- Česká ekonomika nastartuje později
-
Slovenská ekonomika klesla o 5,6 procenta
-
Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad HDP než se očekávalo
-
MMF čeká globální zotavení ekonomiky teprve v roce 2010

\"Jestli se bude i v dalším čtvrtletí opakovat propad HDP o (zhruba) 3 procenta HDP, to si opravdu netroufám říci,\" uvedla Zamrazilová.

\"Já si myslím, že největší část propadu ekonomiky již máme za sebou a v následujících čtvrtletích by ta čísla o vývoji HDP mohla být příznivější,\" dodala.

ČNB v úterý uvedla, že výkon ekonomiky by měl setrvávat po zbytek roku na nízkých hodnotách a jeho oživení lze očekávat až příští rok s tím, jak odezní světová ekonomická krize.

Průmyslová výroba v dubnu spadla o 23,2 procenta, což byl druhý největší propad od roku 2001. Dubnové vývozy klesly o 22,8 procenta, téměř rekordním tempem, zatímco dovozy o 26,0 procenta, nejvíce v historii.

Zamrazilová rovněž uvedla, že v současnosti nevidí prakticky žádná rizika přestřelení nového inflačního cile.

Nebojí se ani případné nákazy české ekonomiky v souvislosti s ekonomickými problémy v Lotyšsku.

\"Co se týče nákazy, ta může ohrozit oslabenou ekonomiku ... ale troufám si říct, že česká ekonomika oslabena není,\" uvedla Zamrazilová.

Středoevropské měny se dostaly za poslední týden pod tlak kvůli obavám, že tento pobaltský stát bude muset devalvovat svou na euro navázanou měnu, aby čelil prudkému sestupu ekonomiky.

Následují vyjádření členky bankovní rady České národní banky (ČNB) Evy Zamrazilové je z rozhovoru pro agenturu Reuters.

Zamrazilová uvedla, že ČNB nemá mnoho důvodů snižovat úrokové sazby pod historické dno a ekonomický útlum v dalších čtvrtletích by měl být mírnější než rekordní pád v prvním kvartále.

EKONOMIKA

\"Číslo o HDP... zásadní pro mě byla informace, že spotřeba domácností vzrostla o 3 procenta, čímž se naplnil můj dlouhodobý předpoklad... Myslela jsem si, že spotřeba domácností zůstane stabilizačním prvkem, což se skutečně stalo.\"

\"Spotřeba domácností se vrátila od extrémních 5 až 6 procent růstu k normální, udržitelné trajektorii, která není na dluh, a mohla by růst o 2, 3 až 4 procenta.

\"Co se týče příspěvku zpracovatelského průmyslu na nabídkové straně ekonomiky, tam se obávám, že 10procentní propad se může opakovat i v dalším a možná i ve čtvrtém čtvrtletí.\"

\"Pokud jde o čisté vývozy, bude záležet nejen na exportní kapacitě a výkonnosti průmyslu, ale i na tom, jak se budou vyvíjet ceny dovozu a vývozu. Takže ... je opravdu velká nejistota.\"

\"Jestli se bude i v dalším čtvrtletí opakovat propad HDP o (zhruba) 3 procenta HDP, to si opravdu netroufám říci. Já si myslím, že největší část propadu ekonomiky již máme za sebou a v následujících čtvrtletích by ta čísla o vývoji HDP mohla být příznivější.\"

\"Spotřeba domácností by měla zůstat v každém případě během celého roku v kladných číslech, ale co se týče investic a exportu, tady je hlavní problém v tom, že recese je importovaná...\"

\"Bude záležet na vývoji ekonomiky hlavních obchodních partnerů. Zatím převládá názor, že oživení Německa by mělo být relativně rychlejší, než v jiných evropských zemích, takže to by měla být pozitivní zpráva, ale opravdu s velice mírnou dávkou optimismu.\"

\"To oživení bude v každém případě křehké. Teď asi prožíváme tu nejhorší dobu, to si myslím, že by mělo platit. Po oživení v Německu se oživení u nás dá čekat s několikaměsíčním zpožděním.\"

SAZBY

\"Jsem si vědoma toho, že závěrečná část transmisního kanálu, tedy dopad změn v měnové politice na sazby pro klienty, je slabým článkem tohoto transmisního mechanismu a určitě se dá říci, že to je pro mě faktor, který mě vedl na (posledním) zasedání k hlasování ve směru stability.\"

\"Současné nastavení sazeb a současná trajektorie výhledu je konzistentní s bezproblémovým přechodem na nový inflační cíl. To je pro mě samozřejmě naprostá priorita.\"

\"Dalším důležitým faktorem pro rozhodování je udržení finanční stability a v této souvislosti pro mne proti poklesu úrokových sazeb hovoří snaha o udržení určité dynamiky depositního trhu.\"

\"Právě v oblasti finanční stability máme naprosto mimořádnou pozici, kdy vklady převažují nad úvěry o 30 procent. Více než polovinu vkladů tvoří vklady domácností a myslím si, že značné snížení úrokových sazeb by už mohlo opravdu depozitní trh poškodit.\"

\"V tuto chvíli opravdu ještě rozhodnutá nejsem, ještě nás čekají data... Takže může přijít řada překvapení, ale skutečně nevidím v teto situaci příliš důvodů pro další snižování (sazeb ČNB).\"

\"Na mezinárodní půdě se začíná hovořit o takzvané exit strategy. Tvůrci měnové politiky v zahraničí si uvědomují, že situace byla naprosto mimořádná a vyžádala si bezprecedentní zásahy. Rozsah i tempo poklesu úrokových sazeb bylo naprosto mimořádné.\"

\"Vzhledem k tomu, že i oni vidí určité známky stabilizace, tak se v současné době začínají zabývat podobou té exit strategy a uvažovat o tom, jakým směrem by se měnová politika měla ubírat.\"

\"Je jasné, že s tím 2procentním inflačním cílem je konzistentní zhruba určitá výše úrokových sazeb. Jestliže se k ní (centrální) banky budou chtít nějak přiblížit, pak je důležité, aby tak učinili způsobem, který neohrozí to křehké a pozvolné ekonomické oživení.\"

INFLACE

K Inflaci Zamrazilová dodala: \"Pro Českou republiku nevidím prakticky žádná inflační rizika. Nevidím výrazná proinflační rizika ve smyslu ohrožení přechodu na nový inflační cíl.\"

FISKÁLNÍ POLITIKA

\"Dluhové financování vlád se může dít jen relativně krátkodobě.\" \"Žádná vláda to nemůže dělat donekonečna, to globální trhy neumožňují. Dlouhodobě jsem zastánce obezřetné fiskální politiky.\" Uvedla Zamrazilová.

LOTYŠSKO

\"Co se týče nákazy, ta může ohrozit oslabenou ekonomiku, ale troufám si říci, že česká ekonomika oslabená není. Máme dobrou vnější rovnováhu, dobré parametry běžného účtu, není ohroženo devizové financování. Naopak obchodní bilance zůstává v plusu.\"

\"Běžný účet bude v deficitu, ale zcela v bezpečných hranicích, stále se pohybuje mezi dvěma a třemi procenty a nebude to jinak ani letos a napřesrok.\"

\"Vnější stabilita ekonomiky je udržená, cenová stabilita je taky udržená, a finanční stabilita je nejlepší v celém regionu, de facto nejlepší v celé Evropě.\"

\"Takže z pohledu celkové makroekonomické stability nejsme nikde oslabení.\"

KORUNA A VÝVOJ

\"Poslední vývoj koruny poukazuje na to, že investoři začínají v regionu rozlišovat a troufám si říci, že naše parametry celkové stability ekonomiky jsou dobré. Makroekonomická stabilita je opravdu dobrá.\"


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články