V Česku je nedostatek nafty, hrozí drastické zdražení

9. 12. 2010 – 13:06 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku je nedostatek nafty, hrozí drastické zdražení
České dráhy podle jejich finančního ředitele Michala Nebeského už s růstem cen nafty ve svých kalkulacích počítají, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny nafty na burze rychle rostou, navíc mají čeští pumpaři problém jí sehnat dostatek. Podle informací čtvrtečního vydání Hospodářských novin (HN) u nás marně shání potřebné množství nafty i firmy jako OMV nebo Slovnaft.

Nafta chybí i jednomu z největších velkoobchodníků v zemi - státnímu Čepru, uvedly HN. Trh poptává víc nafty, než jsou schopny rafinerie v Česku i okolních zemích vyrobit. Navíc 3. prosince hořelo v litvínovské rafinerii České rafinérské.

"Situaci se nám nedaří řešit ani dovozem," řekl HN obchodní ředitel Čepra Jan Duspěva.

Cena nafty na benzinových pumpách jen v úterý vzrostla o čtyřicet haléřů za litr. Kopíruje tak rychlý růst cen na rotterdamské burze, kde za poslední dva týdny po přepočtu vzrostla cena o dvě koruny za litr. Čerpací stanice používají dlouhodobé kontrakty a výkyvy cen na burze tak patrné.

 

TIP: Benzín i nafta zdražují, kam až mohou ceny růst a kde je nejlevněji?

 

Podle některých lidí z branže nyní rafinerie pumpařům zvedají ceny nafty uměle a víc, než o kolik roste cena ropy a paliv na burze. "Rafinerie mají své vlastní smluvní velké zákazníky, kterým musejí dodat přednostně. A když mají teď málo zboží, tak zvednou cenu i víc, než by normálně musely. A počítají s tím, že aspoň někteří zákazníci odejdou k lacinější konkurenci a jim zbude pro ty zákazníky nejdůležitější," popsal situaci anonymně jeden z expertů v petrolejářské branži.

Dražší nafta dopadá na dopravce. "Tohle je po chystaném zvýšení mýta další z vlivů, které nám už tak dramaticky zvyšují náklady. Pokud se nám nepodaří promítnout zdražení paliva do cen zákazníkům, tak pánbůh s námi," řekl šéf pražské dopravní firmy OK Trans Vladimír Starosta.

Část dopravců má smluvní doložku, podle které jim zákazník upravuje platby v závislosti na vývoji cen nafty. Tak platí smluvním dopravcům například Plzeňský Prazdroj. "Ostatní budou mít vážné problémy. Rezervy má málokdo a s prodělkem dlouho fungovat nelze," uvedl šéf OK Trans, která patří 200 vlastními kamiony ke středně velkým dopravním firmám u nás.

České dráhy podle jejich finančního ředitele Michala Nebeského už s růstem cen nafty ve svých kalkulacích počítají. Ročně za paliva utratí více než miliardu korun.

"V prvním týdnu v lednu uvidíme, zda jsou současné ceny dlouhodobější a jak nás zasáhne vyšší mýto, pak rozhodneme, jestli zdražíme," řekl HN Radim Jančura, šéf Student Agency.

-Dana Rybáková,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články