V Česku jsou patnácté nejlepší důchody na světě, žebříček vedou Švýcaři

16. 2. 2015 – 19:04 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku jsou patnácté nejlepší důchody na světě, žebříček vedou Švýcaři
V Česku je průměrný starobní důchod lehce přes 11 tisíc, podle dat České správy sociálního zabezpečení byl v 1. pololetí loňského roku 11 050 korun. Jenže podle statistik sociálky na průměrný starobních důchod nedosáhla téměř polovina penzistů (43,7 proce | zdroj: NašePeníze.cz

Naši důchodci se mají lépe než penzisté v Japonsku, Francii či USA. Vyplývá to alespoň z žebříčku, který zveřejnila společnost Natixis. Ta totiž porovnávala bezpečnost důchodových systémů a ve světě a ten český je 15. ze 150 zemí světa.

Důchodový systém v Česku je jeden z nejbezpečnějších na světě. Vyplývá to z žebříčku, který zveřejnila investiční společnost Natixis. Česko v něm je patnácté ze 150 zemí světa! Dokonce jsme Náš důchodový systém je dokonce lepší než v Japonsku, Francii či USA.

"Důchodci v Česku mají vysoký standard zdravotní péče. Důchodci v této zemi mohou očekávat, že se dožijí věku přes 78 let, což je více než v zemích v tomto regionu Slovensku (76 let) a Maďarsku (75 let)," píše se ve zprávě.

"V budoucnu však tato země bude muset čelit problémům, které by mohly ovlivnit bezpečnost a materiální zabezpečení důchodců. Jsou to stále větší počet nesplácených bankovních úvěrů a půjček a zvyšující se nezaměstnanost," stojí v analýze. V hodnocení se posuzují celkem čtyři indexy - zdravotní, kvalita života, životní úroveň a materiální zajištění penzistů.

Důchoddový systém - žebříček

"Švýcaři mají jeden z nejlépe fungujících systémů zajištění na stáří. Souvisí to hlavně s mentalitou a odpovědností obyvatel, kteří svou penzi řeší často už od dětství" uvedl Martin Slapnička ze švýcarské skupiny Swiss Life, jejíž prostřednictvím řeší penzi téměř 160 let polovina švýcarů.

"Odpovědnosti však úspěšně učíme i klienty v České republice, kde nabízíme již několik let mnoho unikátních řešení jak si zajistit kvalitní penzi, nebo-li spíše rentu", doplnil Martin Slapnička.

V Česku je průměrný starobní důchod lehce přes 11 tisíc, podle dat České správy sociálního zabezpečení byl v 1. pololetí loňského roku 11 050 korun. Jenže podle statistik sociálky na průměrný starobních důchod nedosáhla téměř polovina penzistů (43,7 procenta).

Hůře si vedeme i ve srovnání mediánu důchodů a mediánu hrubé mzdy. V tomto srovnání jsme dvanáctí z evropské osmadvacítky. Před námi jsou například Slováci, kteří jsou v žebříčku společnosti Natixis až třináct příček pod námi. V tomto srovnání jsou překvapivě druzí Rumuni.

A co vlastně náhradový průměr znamená? Vyjadřuje poměr mezi mediánem (řadu vzestupně seřazených hodnot rozděluje na dvě stejné poloviny, to znamená, že nejméně 50 procent hodnot je menších nebo větších nebo rovných mediánu - pozn. red.) starobních důchodů penzistů ve věku 65 až 74 let a mediánu hrubé mzdy zaměstnanců ve věku 50 až 59 let.

Důchodový systém - žebříček

Žebříčku bezpečnosti důchodového systému vévodí Švýcarsko a Norsko. S už větším odstupem získala pomyslnou bronzovou příčku Austrálie. Na opačném pólu tabulky jsou africké země - Togo, Středoafrická republika či Demokratická republika Kongo.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články