V Česku klesá zájem o půjčky

29. 2. 2012 – 20:06 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku klesá zájem o půjčky
České domácnosti se tedy nadále zadlužují, ale pomaleji a především proto, aby si zajistily bydlení, Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Zadlužování tuzemských domácností zpomaluje, hlavně kvůli nižšímu zájmu o spotřebitelské úvěry. Uvedli to ve středu oslovení analytici.

Podle České národní banky (ČNB) kleslo zadlužení českých domácností ke konci ledna tohoto roku na 1,117 889 bilionu korun. V meziročním srovnání vzrostlo zadlužení domácností v České republice o 60,57 miliardy korun, což znamená meziroční růst o 5,73 procenta.

„Údaje o financích domácností respektive firem z měsíce na měsíc kolísají. Jsou zde patrné silné sezonní tendence, kdy se zadlužení zvedá před Vánocemi nebo před dovolenou. Pak je možné, že v mezidobí se v některém měsíci může celková úroveň zadlužení krátkodobě snížit, „ řekl David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria finance.

Češi a Bulhaři jsou zodpovědní

Petr Dufek, analytik ČSOB, dále uvádí, že české domácnosti přistupují k zadlužování velice zodpovědně. Zadlužení tuzemských domácností je jedno z nejnižších v EU. Pohybuje se na úrovni 28 procent HDP. Méně mají podle Dufka snad už jen domácnosti v Bulharsku, kde zadlužení dosahuje 25 procent. Naopak v Německu zadlužení přesahuje 56 procent. Průměr EU je nyní 44 procent, což je hodnota, na kterou se domácnosti v ČR v nejbližších 10 letech nedostanou.

Marek dále konstatoval, že dlouhodobý trend ukazuje na další nárůst zadlužování domácností v ČR. Zvyšování dluhů tuzemských domácností bude ale pomalejší než v letech před krizí. To je dáno tím, že se lidé více obávají budoucnosti a proto jsou opatrnější v rozhodování, jestli se zadlužit nebo ne.

<%Anketa173%>

Když zadlužit, tak na bydlení

„Zadlužení domácností v Česku opravdu zpomaluje. To je dáno především klesajícím zájmem o spotřebitelské půjčky, které již několik měsíců objemově klesají. Naopak půjčky na bydlení vykazují stabilní nárůst téměř 6%. České domácnosti se tedy nadále zadlužují, ale pomaleji a především proto, aby si zajistily bydlení,“ řekl Dufek.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články