V Česku prý ubývá softwarových pirátů, jsme nad průměrem EU a pod průměrem světa

11. 5. 2010 – 10:02 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku prý ubývá softwarových pirátů, jsme nad průměrem EU a pod průměrem světa
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V roce 2009 v Česku klesl podíl nelegálně užívaných počítačových programů na 37 procent.

Plyne to ze statistik, které v úterý zveřejnila protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA) zastupující zájmy softwarových firem.

Česká republika je podle statistik BSA zemí s třináctou nejnižší mírou softwarového pirátství na světě, v rámci Evropské unie jí patří jedenácté místo. Sledováno bylo víc než sto států.

Meziroční pokles míry pirátství o jeden procentní bod a výsledná hodnota 37 procent však znamená, že v Česku se stále využívá víc nelegálních programů, než je evropský průměr. V Evropské unii činí podle BSA míra pirátství 35 procent, celosvětová pak 43 procent. Nejnižší celosvětovou mírou počítačového pirátství se mohou pochlubit Spojené státy (20 %), Japonsko (21 %) a Lucembursko (21 %).

 

<%Anketa139%>

 

Z hlediska počítačových firem je situace v Česku nejlepší z celé střední a východní Evropy. V sousedních zemích má nejvyšší míru pirátství Polsko (54 %), Slovensko (43 %) a Maďarsko (41 %). Mezi země s nejnižší mírou pirátství patří Rakousko (25 %) a Německo (28 %). „V těchto dvou zemích nicméně míra pirátství vzrostla o procentní bod,“ dodal Hlaváč. Celosvětově nejhorší byla podle BSA situace v Gruzii, kde se legálně používá jen jeden program z dvaceti.

V ČR podíl nelegálních programů klesá o procentní bod již druhým rokem, a to navzdory ekonomické recesi. „Méně úspěšné v meziročním srovnání je sousední Slovensko, kde míra pirátství druhým rokem stagnuje na 43 procentech,“ uvedl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Nejvíce se v Česku nelegálně užívají operační systémy Windows, kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antiviry a počítačové hry. Mezi nejčastěji poškozované výrobce softwaru patří firmy Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel a Symantec, uvádí BSA,

Výrobci softwaru kvůli pirátství v Česku přišli o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA.

Mezi členy BSA patří většina počítačových firem, například Microsoft, IBM, Adobe, Cisco, Dell či Hewlett-Packard. Asociace byla v minulosti kritizována za některé nátlakové kampaně, odborná veřejnost nepřijímá bez výhrad ani výpočty škod, které podle BSA softwarový průmysl v důsledku pirátství utrpí.

-Mediafax

Kam dál?

- Pirátské strany z celého světa se spojí, Česká pirátská strana představí volební program

- Konkurence v krizi přiostřuje, firmy se udávají za nelegální používání programů

- Manažeři svádějí nelegálního užívání softwaru nejčastěji na kolegy a podřízené

- Internetoví piráti ohrožují práci milionů Evropanů

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články