V Česku se loni poprvé v historii vyrobilo více než milion osobních aut

19. 1. 2011 – 16:10 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku se loni poprvé v historii vyrobilo více než milion osobních aut
Například v roce 2009 pouze 10 zemí ve světě vyrobilo více než milion osobních automobilů, Foto: TPCA | zdroj: NašePeníze.cz

Automobilky v české republice vyrobily v roce 2010 poprvé v historii více než jeden milion osobních automobilů. Informovalo o tom ve středu Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Odhady z posledního čtvrtletí roku 2010 předpokládaly produkci na úrovni kolem 1 040 000 vozidel. Nakonec ale byly překonány o více než 30 tisíc vozů. Do této statistiky jsou započítány i lehká užitková vozidla.

Na celkové výrobě se nejvíce podílela mladoboleslavská Škoda Auto (podíl 53 procent), kolínská TPCA Czech (28 procent), nošovická Hyundai (19 procent). Několik desítek vozidel vyrobila také firma Kaipan.

„Celkový počet 1 072 263 vyrobených osobních automobilů v ČR potvrzuje, že tuzemské automobilky využily oživení na trzích v Evropě a ve světě,“ uvedl k tomuto výsledku prezident SAP Martin Jahn. „Rok 2010 je tak možno považovat za mezník ve výrobě vozidel v České republice. Jedná se o historicky rekordní roční výrobu automobilů a současně i o potvrzení dlouhodobého růstového trendu - výroba osobních automobilů se od roku 2003 každoročně zvyšovala,“ dodal.

Podle údajů mezinárodní organizace výrobců automobilů (Organisation Internationale des Constructeurs d´Automobiles - OICA) v roce 2009 pouze 10 zemí ve světě vyrobilo více než milion osobních automobilů. V roce 2010 se počet zemí s více než milionovou výrobou osobních automobilů zvýší zřejmě o další čtyři země.

„Česká republika se v roce 2010 zařadila mezi světové milionáře ve výrobě automobilů. Je to určitě dobrá zpráva nejen pro české hospodářství, ale i pro perspektivu zaměstnanců v tuzemském automobilovém průmyslu,“ uvedl Jahn.

Růst výroby osobních automobilů měl pozitivní dopad i na výrobce dílů a příslušenství vozidel. Podle SAP lze předpokládat, že stejně tak jako u výrobců vozidel vzrostla produkce v loňském roce i u dodavatelů. Dodavatelé automobilek se přitom na ročním objemu produkce a exportu českého automobilového průmyslu podílejí téměř z 50 procent.

Tuzemský automobilový průmysl v době recese podle SAP podržel českou ekonomiku a nyní se opět stává jejím motorem. V období recese poklesla automobilová výroba méně než v ostatních sektorech hospodářství a pokles zaměstnanosti byl menší než pokles výroby.

-David Vandrovec,MED

Kam dál?

- Škodovka loni prodala nejvíce vozů v historii, v žebříčku výrobců aut jsme klesli

- Jaké ojeté auto se loni prodávalo nejlépe? Škoda fabia

- Škoda auto přišla o zakázky, nebude vyrábět malé motory pro vozy z koncernu VW

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články